Belastingdienst

Belastingen

Kan ik zelf mijn belastingaangifte doen?

In 4 stappen je eigen belastingaangifte doen

Belastingaangifte… voor de meeste ondernemers is het niet de favoriete taak. Moet je het daarom maar uitbesteden? Niet per se. Met de juiste informatie is het helemaal niet zo moeilijk om zelf je belastingaangifte te doen.

24 juni 2022 3 minuten

Wat is een boekenonderzoek?

Wat je kunt verwachten bij een controle van de Belastingdienst

Een boekenonderzoek is een controle van de boeken, of administratie, van je bedrijf. De Belastingdienst doet zulke controles om inzicht te krijgen in je bedrijfsadministratie en om te checken of jij je aan de regels houdt. Wat moet je weten over het boekenonderzoek?

18 maart 2022 4 minuten

Kwijtschelding: kom ik ervoor in aanmerking?

Alles wat je moet weten over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting en andere belastingschulden

Nederland kent verschillende soorten belastingen. Als ondernemer weet je dat maar al te goed. Maar wat als je door financiële problemen deze belastingen (tijdelijk) niet kunt betalen? Kom je als ondernemer in aanmerking voor kwijtschelding? We nemen een aantal vormen van kwijtschelding onder de loep, zoals kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en andere belastingschulden, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn.

02 april 2021 3 minuten

Hoe kan ik een vergrijpboete voorkomen?

Hoe hoog is de boete en wanneer moet ik hem betalen?

De Belastingdienst kan je bij opzet of grove schuld een vergrijpboete opleggen. Zelfs het niet voldoen aan een verzoek tot informatie kan een vergrijpboete tot gevolg hebben. Gelden er termijnen voor een vergrijpboete en nog belangrijker; hoe kun je een vergrijpboete voorkomen?

05 januari 2020 2 minuten

Kan ik de belastingdienst in gebreke stellen?

Heb ik recht op een dwangsom?

Ook de Belastingdienst moet zich houden aan de wettelijke termijnen. Dat blijkt in de praktijk nog wel eens een probleem te zijn. Als de Belastingdienst in gebreke blijft, kun je een dwangsom eisen.

23 december 2019 2 minuten

Hoe controleert de fiscus op aankopen bij de groothandel?

Wat speelt er fiscaal bij een bezoekje aan de groothandel

Vooral bij de grote zelfbedieningsgroothandels zien we veel ondernemers inkopen doen. Hoe controleert de Belastingdienst hier nu op?

19 april 2017 3 minuten

Wat zijn je rechten bij een belastingcontrole?

Column Arnoud van Dalen | Controle van de fiscus

Regelmatig sta ik cliënten bij die te maken krijgen met een controle door de Belastingdienst. Ook als je alles keurig volgens de regels doet, kan je dat overkomen. Wat zijn dan eigenlijk je rechten?

12 mei 2016 2 minuten