Fiscus

Auto van de zaak blijft favoriet

Ook om privé mee te rijden

De auto van de zaak is nog altijd verreweg het favoriete vervoermiddel. 94 procent van de zakelijke rijders gebruikt hem dagelijks, ook voor privéritten. Andere vormen van vervoer komen amper aan bod, blijkt uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek.

25 maart 2014

Voorkom verhoogde belastingrente: doe op tijd aangifte

Tips voor de inkomstenbelasting

‘Sparen bij de belastingdienst’ is er niet meer bij. Zorg dat je je verwachte inkomsten zo nauwkeurig mogelijk doorgeeft bij een verzoek om een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, want anders kan er een fikse rente volgen. De regels daarvoor zijn aangescherpt.

17 februari 2014

Jouw auto en de belasting in 2014

De laatste stand van zaken

De onderhandelingen over de nieuwe begroting hebben ook gevolgen voor jou als zakelijke autorijder. Zo gaat de motorrijtuigenbelasting toch omhoog, en wordt er meer geld binnengehaald door een nieuwe berekening van de BPM. Wel lijkt het er op dat auto's die nu 0% bijtelling hebben, die ook volgend jaar behouden.

14 februari 2014

Hoe kan ik van de ondernemersaftrek profiteren?

Tips voor de inkomstenbelasting

Ondernemers kunnen gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen (faciliteiten). Denk aan de ondernemersaftrek. Maar niet iedere ondernemer komt zomaar in aanmerking voor deze faciliteiten. Hoe zit het nu precies?

13 februari 2014

Verhoging btw-tarief naar 21%: wat zijn de consequenties?

Sinds 1 oktober 2012 is het standaard btw-tarief veranderd

Het standaard btw-tarief is op 1 oktober 2012 omhoog gegaan van 19 naar 21 procent. Dat betekent een flinke aanpassing voor veel ondernemers. De belangrijkste problemen en oplossingen op een rij.

22 januari 2014

Na de belastingcontrole: Afweermiddelen tegen de fiscus

Het controlerapport en dan? Zo sta je echt sterk

Dit is je afweergeschut en dit zijn nu je rechten!

24 december 2013

Jaarafsluiting: wat moet je regelen voor 1 januari?

Checklist voor alle zaken die je nog in 2013 moet regelen

Nog een paar weken en dan is 2013 alweer voorbij. Zorg dat je geen belangrijke zaken vergeet en geen voordeeltjes misloopt. We zetten de belangrijkste zaken waar je nog in 2013 rekening mee moet houden voor je op een rij.

13 december 2013

Belastingdienst gaat uitgaven strenger controleren

Trek alleen zakelijke uitgaven af van je winst

De Belastingdienst gaat de aangiftes van ondernemers strenger controleren. Uit een steekproef onder 360 ondernemers blijkt dat velen privé-uitgaven afboeken van de winst. Zorg dus dat je alleen je zakelijke uitgaven afschrijft.

06 december 2013

Belangrijkste fiscale eindejaarstips 2012

Geen verrassingen van de fiscus: 5 praktische aangiftetips

Het jaar 2012 is bijna ten einde. Kijk wat jij nog kunt doen om in deze laatste maand te profiteren van fiscale voordelen, met een kleine vooruitblik naar 2013.

22 oktober 2013

Weinig gemeenten bereid OZB te verlagen

Slechts 51 gemeenten reageren op oproep MKB-Nederland

MKB-Nederland schreef deze zomer alle 408 Nederlandse gemeenten aan om de onroerendezaakbelasting te verlagen of in ieder geval niet met meer dan de inflatie te verhogen. Slecht 93 gemeenten antwoordden, waarvan 51 positief.

17 oktober 2013

Begrotingsakkoord: wat betekent dit voor ondernemers?

De gevolgen van het politieke akkoord over de begroting

Het lijkt wel of er iedere week een nieuw politiek akkoord wordt gepresenteerd. Na het regeerakkoord uit 2012, het sociaal akkoord en de beslissingen van Prinsjesdag is er nu weer een set afspraken: van regeringspartijen VVD en PvdA met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor 2014. De hoofdpunten voor ondernemers.

16 oktober 2013

Links uit het whitepaper 'Eerste hulp bij belasting zaken'

Nog meer fiscale tips

Heb je het whitepaper 'Eerste hulp bij belastingzaken' al gelezen? Erin vind je verwijzingen naar handige websites die je verder helpen. Dit zijn ze.

15 oktober 2013

Investeren in bedrijf fiscaal gunstiger bij winst

Ondernemer mag helft investering meteen afschrijven

Om het investeren in het eigen bedrijf te stimuleren, heeft staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) aangekondigd dat ondernemers in 2013 direct 50 procent van hun investeringen van de winst mogen aftrekken.

11 oktober 2013

Belasting fors omhoog voor ondernemers

Afwijking loon directeur-grootaandeelhouders van 30 naar 10 procent

De inkomstenbelasting moet omlaag, aftrekposten moeten worden beperkt en directeur-grootaandeelhouders van een BV of NV moeten fors meer belasting gaan betalen. Dat is de kern van het advies van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel te versimpelen en werkgelegenheid te creëren.

11 oktober 2013

Aangiftebrief omzetbelasting verdwijnt

Vanaf 2014 moet ondernemer zelf datum aangifte bijhouden

De aangiftebrief omzetbelasting verdwijnt. Vanaf 1 januari 2014 zul je als ondernemer zelf in de gaten moeten houden wanneer je je aangifte moet doen en betalen.

11 oktober 2013

Btw-nummer op je website niet altijd verplicht

Vier manieren om je btw-nummer te vermelden

Ben je nu wel of niet verplicht om je btw-nummer op je website te zetten? Lange tijd werd aangenomen dat dit altijd moet, maar dat blijkt genuanceerder te liggen. Hoe zit het nu precies?

07 oktober 2013

Meer kansen voor zelfstandigen door kabinetsplannen

Werkgever gaat eerder kiezen voor zzp'er

De plannen van het kabinet om flexwerkers beter te beschermen, zullen gunstig uitpakken voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Bijna de helft van de werkgevers denkt straks liever een zzp'er in te huren dan tijdelijk iemand aan te nemen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

23 september 2013

De regels rond btw bij internationaal ondernemen

Hoe zit het met btw bij importeren en exporteren?

Een van de lastigste aspecten aan exporteren en importeren is btw. Wanneer betaal je deze belasting en hoe kun je dit terugvragen? Er wordt onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen binnen en buiten de Europese Unie (EU). Ook maakt het uit of je afnemer ook een ondernemer (met btw-nummer!) is of een particulier.

20 september 2013

Getoond 109 tot en met 126 van 170 totaal, er zijn meerdere pagina's