Fiscus

Vraag voor 30 september buitenlandse btw terug

Binnen Europa betaalde btw kun je terugkrijgen

Heb jij in 2012 btw betaald in andere EU-lidstaten? Dit moet je voor 30 september terugvragen. Als je hier nog geen speciale inloggegevens voor hebt, moet je deze nu aanvragen. Het kan namelijk vier weken duren voor je deze inloggegevens krijgt.

19 september 2013

Voorkom een boete en meld snel achterstallige btw aan

Belastingdienst controleert strenger vanaf 26 augsutus

Enkele tienduizenden ondernemers moeten nog achterstallige btw aanmelden bij de Belastingdienst. Na 26 augustus gaat de Fiscus hier strenger op controleren. Wie zijn btw niet aanmeldt, loopt kans op een boete.

26 augustus 2013

Economische prognoses somber: bezuinigingen op komst

Nederland voor vierde kwartaal opeenvolgend in recessie

Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2014 een economische groei van 0,75 procent, een kwart procentpunt minder dan eerder. Dit betekent dat het kabinet meer moet bezuinigen om aan begrotingseisen te kunnen voldoen. Dat terwijl we volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in een recessie zitten.

16 augustus 2013

Eerste gemeente belooft OZB-belasting te bevriezen

Gemeente Kapelle beantwoordt wens MKB-Nederland

De Zeeuwse gemeente Kapelle komt ondernemers tegemoet en kondigt aan de tarieven voor de onroerendezaakbelasting (OZB) niet te verhogen. Belangenvereniging MKB-Nederland heeft alle gemeenten hier in juni een brief over gestuurd.

10 juli 2013

'Verlaag onroerend zaakbelasting voor bedrijven'

Oproep MKB-Nederland aan gemeenten: verlaag OZB

Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland roept gemeenten op de onroerend zaakbelasting voor bedrijven te verlagen. Hij constateert dat veel gemeenten de OZB verhogen met percentages ruim boven het inflatieniveau, terwijl eerder beloofd was dat níet te doen.

27 juni 2013

Ondernemer klaagt over hoeveelheid vergunningen

Ombudsman krijgt meer klachten over overheid

Onnodige bureaucratie, complexe regelgeving en te veel vergunningen die ondernemers moeten aanvragen. Dat zijn de voornaamste klachten over de Nederlandse overheid. Dat blijkt uit een analyse van de ruim 15.000 klachten die in 2012 bij de nationale ombudsman binnenkwamen.

21 maart 2013

Verplichte werkkostenregeling jaar uitgesteld

Regeling wordt op 1 januari 2015 verplicht

De omstreden werkkostenregeling wordt op zijn vroegst op 1 januari 2015 verplicht, een jaar later dan gepland. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft tijd nodig om de regeling te versimpelen.

19 maart 2013

Bouwbedrijven, profiteer van een lager btw-tarief

Per 1 maart lager btw-tarief voor de bouw

Vanaf 1 maart is het btw-tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden in of aan een woning verlaagd van 21 naar 6 procent. Het lagere tarief geldt tot 1 maart 2014. Profiteer van deze maatregel en laat het je klanten weten.

08 maart 2013

Belastingaangifte doen: pas op met Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)

Automatische functie van Belastingdienst nog niet volmaakt

De vooraf ingevulde aangifte (VIA) van de Belastingdienst maakt je belastingaangifte een stuk makkelijker, maar er zijn een paar valkuilen. Let dus goed op.

28 februari 2013

Minder blauwe enveloppen voor ondernemers

De Belastingdienst gaat tientallen miljoenen minder brieven sturen

Binnen een paar jaar zullen zowel burgers als ondernemers minder officiële beschikkingen in de gedaante van 'blauwe enveloppen' ontvangen. Deze correspondentie wordt vervangen door e-mail.

18 januari 2013

Wat is een boekenonderzoek?

Uitleg over het boekenonderzoek

Met een eigen bedrijf heb je vaak veel voordelen. Zo zijn bijna alle kosten die je voor je bedrijf maakt, aftrekbaar bij de belastingdienst. Toch is het niet verstandig om hier te makkelijk mee om te gaan.

13 augustus 2012

Een echte zzp'er doet zijn eigen aangifte!

Column | Richard Engelfriet neemt je 'ja-maar'en weg

Een echte zelfstandige is onafhankelijk en regelt zelf zijn zaakjes. Dus ook de belastingaangifte. Zzp'er Richard Engelfriet doet dit al elf jaar. Volgens hem is die aangifte zo moeilijk niet en de Belastingdienst altijd bereid te helpen.

09 augustus 2012

Moet ik een eerstedagsmelding doen?

Hoe meld je nieuwe medewerkers met een eerstedagsmelding aan?

De algemene verplichting om nieuwe medewerkers met een eerstedagsmelding bij de Belastingdienst aan te melden, is in 2009 vervallen. Toch moet je in sommige gevallen nog steeds eerstedagsmelding doen.

06 augustus 2012

Heffings- en invorderingsrente per 1 juli omhoog

Rentepercentage 2,50 per 1 juli 2012

Ieder kwartaal stelt de Belastingdienst het percentage van de heffingsrente en invorderingsrente opnieuw vast. Vanaf 1 juli 2012 is het rentepercentage 2,50.

25 juni 2012

Aangifte inkomstenbelasting wordt makkelijker

Vanaf 2013 hoef je je administratie nog slechts bij één instantie aan te leveren

De Belastingdienst, de KvK, het CBS, eerder moest je je financiële administratie voor inkomsten- en vennootschapsbelasting nog bij allerlei instanties aanleveren. In 2013 komt hier één standaard voor: de Standard Business Reporting (SBR).

31 mei 2011

Internetondernemers opgelet

Doe de zelftest van de Belastingdienst

De Belastingdienst controleert regelmatig of internetondernemers geregistreerd staan en of ze voldoen aan de fiscale verplichtingen. Wees dus voorbereid en houd je aan de regels. Doe de zelftest van de Belastingdienst en je weet of je jouw website moet aanpassen.

17 maart 2011

Verzuimboete bij niet of te laat betalen aanslagbelastingen

Nieuwe regeling voor inkomsten-en vennootschapsbelasting

Heb je in 2010 geen, te weinig of te laat je aanslagbelasting betaald? Dan krijg je mogelijk een waarschuwingsbrief van de Belastingdienst. Per 1 januari 2011 kan de Belastingdienst je een verzuimboete opleggen tot €4920,- per verzuim.

18 februari 2011

Eenduidige loonaangifte van de baan

Opluchting bij werkgevers groot

Tot grote blijdschap van werkgevers, MKB-Nederland en VNO-NCW komt er definitief geen eenduidige loonaangifte. Werkgevers mogen dus gewoon de loon-over-methode blijven gebruiken. Uit onderzoek van UWV en de Belastingdienst blijkt dat er geen noodzaak is voor een nieuw systeem.

10 december 2010

Getoond 127 tot en met 144 van 170 totaal, er zijn meerdere pagina's