Veel ondernemers stoppen, terwijl het aantal starters verder daalt. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) is de groei van het aantal bedrijven al twee jaar op rij aan het afnemen. Ondernemers kiezen steeds vaker voor een bv, maar dat is geen oplossing voor schijnzelfstandigheid, waarschuwt de KVK.

Groei van het aantal bedrijven neemt af
Aan het einde van het tweede kwartaal, op 30 juni 2025, stonden er 2.588.747 vestigingen ingeschreven in het Handelsregister van de KVK. Dat is een stijging van slechts 1,2% ten opzichte van een jaar eerder – het laagste groeipercentage in tien jaar.
Politieke onzekerheid remt ondernemers
Volgens ondernemer en hoogleraar Josette Dijkhuizen is de politieke situatie een belangrijke oorzaak: "Door het vallen van het kabinet is er nog langer onduidelijkheid over nieuwe wetten zoals de Wet VBAR, het stikstofbeleid en regels rond arbeidsmigratie." Veel ondernemers kiezen daarom voor zekerheid en stappen (tijdelijk) over naar loondienst.
BV wint terrein onder starters
Opvallend is dat steeds meer starters kiezen voor een besloten vennootschap (bv). In het tweede kwartaal van 2025 waren dat er 10.611 – een stijging van 21% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De toename lijkt samen te hangen met strengere regels voor eenmanszaken, zoals de handhaving op schijnzelfstandigheid.
Toch waarschuwt jurist Sergej Schuurman van de KVK: "Een bv biedt géén vrijbrief tegen de beoordeling op schijnzelfstandigheid. De criteria zijn gelijk voor alle rechtsvormen."
Minder starters en meer stoppers in 2025
Een overzicht van het aantal startende en gestopte bedrijven in het tweede kwartaal van 2025:
Aantal starters: 53.799 (-13% t.o.v. Q2 2024) Grootste dalingen in:
Energie, water en milieu (-34%)
Land- en tuinbouw (-34%)
Gezondheidszorg (-29%)
Aantal stoppers: 40.801 (+23% t.o.v. Q2 2024) Grootste stijgingen in:
Gezondheidszorg (+52%)
Land- en tuinbouw (+50%)
Bouw (+33%)
Wet VBAR: wat betekent dit voor jou?
De aangekondigde Wet VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) moet duidelijkheid geven aan zzp'ers, maar zorgt nu nog voor veel onrust. Deze wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan en introduceert onder meer een minimumuurtarief van € 36 dat jaarlijks verder kan oplopen.
Daarnaast heb je te maken met het zogeheten inbeddingscriterium. Als je als zzp’er werkt onder aansturing of structureel werk doet binnen de organisatie van je opdrachtgever, dan kan dat leiden tot een verplichte arbeidsovereenkomst.
Inmiddels is het wetsvoorstel VBAR ingediend bij de Tweede Kamer. Of de wet ingaat in zijn huidige vorm en wanneer zijn nog grote vragen. Er is veel kritiek op het wetsvoorstel.
Blijf op de hoogte van wetgeving over zzp
Weet je niet zeker of je verder kan als zzp'er? Door je in de wetgeving te verdiepen rondom schijnzelfstandigheid kun je zelf de afweging maken om door te gaan of te stoppen. Zorg dat je de nieuwe eisen kent en controleer je werkwijze. Lees bijvoorbeeld:
Eenmanszaak of bv?
Twijfel je over de rechtsvorm die je moet kiezen als starter of wil jij je eenmanszaak omdopen tot bv? In bepaalde situaties is een bv beter. Bij een hogere winst is het bijvoorbeeld fiscaal voordeliger. Een eenmanszaak heeft weer andere voordelen. Verdiep je in de verschillen. Eenmanszaak of bv: zo kies je de juiste rechtsvorm.
Van eenmanszaak naar bv
Als je ervoor kiest je eenmanszaak om te zetten naar een bv, dan kun je dat op drie manieren doen. Lees meer over het omzetten van een eenmanszaak naar een bv.