Je bedrijf starten vanuit loondienst

7 punten waar je aan moet denken

business-workspace-7CMS89Q

Je eigen bedrijf starten is spannend, maar ook een beetje onzeker, vooral financieel gezien. Je kunt er daarom voor kiezen om in de beginfase in deeltijd te ondernemen en daarnaast in loondienst te blijven werken.

Om een bedrijf te starten vanuit loondienst, moet je met een aantal zaken rekening houden. We zetten zes stappen op een rij:

1. Bespreek je plannen met je werkgever

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas, maar bij het bedrijf waar je in loondienst bent niet. Gewoon in deeltijd starten met je eigen bedrijf, zonder dat je werkgever dat weet, is niet zo netjes. Het is beter om eerst het gesprek aan te gaan. Hoe staat je werkgever tegenover jouw plannen om naast de vaste baan een eigen bedrijf te beginnen of over te nemen?

In principe mag je ervan uitgaan dat je werkgever toestemming zal geven, tenzij jouw bedrijf botst met de uitgangspunten van het bedrijf waar je in loondienst bent. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen webshop start, maar in loondienst als projectmanager in de bouw werkt, zal dat waarschijnlijk geen problemen opleveren. Ook mag je vaste werk niet lijden onder het feit dat jij ook aan je eigen bedrijf bouwt.

2. Schrijf een goed ondernemingsplan voor je start vanuit loondienst

Veel parttime-ondernemers die geen bedrijfsfinanciering nodig hebben, denken dat het schrijven van een ondernemingsplan voor hen niet nodig is. Toch is dat niet zo slim. Een businessplan schrijf je namelijk niet alleen voor de bank of andere potentiële investeerders, maar vooral voor jezelf. Met een goed bedrijfsplan maak je je ideeën concreet en wordt de haalbaarheid ervan inzichtelijk.

Een aantal belangrijke onderwerpen die in het ondernemingsplan horen:

  • Analyse van je doelgroep/potentiële klanten

  • Concurrentieanalyse

  • Financiële prognose

  • Vestigingsplaats

Download het gratis whitepaper 'Hoe maak ik een ondernemingsplan?

3. Denk aan fiscale regels

Als ondernemer betaal je op een andere manier belasting dan in loondienst. Of je nu in voltijd of deeltijd onderneemt, maakt voor de fiscus niet veel uit. Als zelfstandig ondernemer krijg je hoe dan ook te maken met de inkomstenbelasting. Je betaalt dan een bepaald bedrag over je gemaakte winst. Ook betaal je een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Daarnaast moet je btw afdragen, dit bedrag breng je in rekening bij je klanten. De overheid houdt echter rekening met de schommelende inkomsten van starters. Zo bestaat bijvoorbeeld de Kleineondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR. Is je omzet per kalenderjaar lager dan € 20.000? Dan word je vrijgesteld van de btw. 

4. Inschrijven Kamer van Koophandel

Iedere onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt dus ook voor ondernemers die in deeltijd een bedrijf opzetten. Tijdens de inschrijving moet je ook een rechtsvorm kiezen. Weet je nog niet welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past, vraag advies aan de medewerkers van de KvK? Na je inschrijving, geeft de KvK je gegevens van jouw bedrijf automatisch door aan de Belastingdienst. 

Tip: lees hier meer over de verschillende rechtsvormen.

5. Vergeet de juiste verzekeringen niet

Ook als parttime ondernemer krijg je te maken met persoonlijke en/of bedrijfsmatige risico's. Daarom is het belangrijk om de juiste zakelijke verzekeringen af te sluiten. Een belangrijke is bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze keert uit wanneer je ziek wordt als ondernemer en dus niet kunt werken. De premie kun je aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Wat aansprakelijkheid betreft, zul je voor bepaalde risico's goede regelingen moeten treffen. Stel je voor dat je bij een opdrachtgever een duur beeldje omstoot? Je privé-aansprakelijkheidsverzekering is in dat geval niet genoeg, omdat verzekeringsmaatschappijen onderscheid maken tussen privé en zakelijk. Sluit daarom een extra bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Heb je klanten verkeerd advies gegeven? Dan kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden. 

6. Werken vanuit huis of kantoor

Ga je straks werken vanuit huis? Of wil meteen op zoek naar een leuk bedrijfspand? Als je thuis voldoende ruimte hebt, is dit de meest voordelige en gemakkelijke optie. Ook al hebben de meeste huizen een woonbestemming, de gemeente zal in veel gevallen geen bezwaar hebben als je kantoor houdt aan huis. Raadpleeg voor de zekerheid van tevoren het bestemmingsplan van je woning via de gemeente.

Ga je het opstarten van je bedrijf echt groots opzetten, of krijg je toch geen toestemming om je bedrijf thuis te voeren? Steek tijd in het vinden van de juiste bedrijfsruimte. Zet duidelijk op papier wat je precies nodig hebt: 

  • Een pand waarin je veel mensen kwijt kunt? 

  • Ga je een pand huren of kopen? 

  • Is duurzaamheid belangrijk voor je?

Ook in dit geval doe je er goed aan eerst contact op te nemen met de gemeente om te achterhalen wat de specifieke toekomstplannen zijn voor die ene specifieke bedrijfslocatie.


Ben jij klaar om een onderneming te starten? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook heel spannend! Lees wat jij moet weten voor je gaat starten via de pagina Sterk starten als ondernemer.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Hotze Zijlstra