Sterk starten als ondernemer

Zo begin je een eigen bedrijf

Ben jij klaar voor de start? Het starten van een eigen bedrijf is ontzettend leuk, maar er komt ook veel op je af. Een goed begin is dan ook het halve werk. Dat is een cliché, maar wel waar!

In 2020 zijn er in Nederland maar liefst 236.589 nieuwe bedrijven gestart (bron: CBS). Ben jij straks de volgende? Misschien ga je wel een webwinkel beginnen, of start je juist een adviesbureau. Wat voor bedrijf je ook gaat beginnen, vaak sta je voor dezelfde vragen. Ben ik wel uit ondernemershout gesneden, wat moet ik allemaal bijhouden in mijn administratie en hoe zit het met wet en regelgeving?

Op deze themapagina vind je heldere antwoorden op jouw startersvragen, zoals:

  • Mag ik een bedrijf starten vanuit huis?
  • Hoe verzin ik een goede bedrijfsnaam?
  • Welke rechtsvorm is geschikt voor mijn bedrijf?
  • Hoe start ik een boekhouding?

11 redenen om een bedrijf te starten

Waarom wil jij ondernemer worden?

Hoewel de meeste Nederlanders 'gewoon' in loondienst zijn, blijft het starten van een eigen bedrijf tot de verbeelding spreken. Eigen baas zijn, een gat in de markt vinden. Ondernemerschap staat voor vrijheid, zelfredzaamheid en zelfontplooiing. We bespreken elf redenen om een bedrijf te starten.

Een bedrijf starten, waar moet ik beginnen?

In tien stappen naar je eigen bedrijf

Yes, je wilt een bedrijf starten of voor jezelf te beginnen als zzp'er! Maar wat nu? Welke zaken moeten allemaal geregeld worden voordat je onderneming officieel bestaat? Volg dit stappenplan om niets te vergeten.

Help, mijn domeinnaam is bezet

Hoe verzin je een nieuwe domeinnaam?

Je hebt een prachtige domeinnaam gevonden die precies bij jou past. Eén probleem: iemand anders is je vóór geweest. Natuurlijk ga je niet bij de pakken neerzitten. Dit kun je doen als jouw domeinnaam bezet is.

Hoe bedenk ik een goede bedrijfsnaam?

In zeven stappen naar de perfecte naam voor je bedrijf

Bij het oprichten van een bedrijf, hoort het bedenken van een goede bedrijfsnaam. En dan het liefst een die direct indruk maakt en bij klanten blijft hangen. Maar hoe kies je een goede naam voor je bedrijf en waar moet je rekening mee houden?

Hoe kies ik de juiste rechtsvorm?

Kies nog vóór de start van je onderneming de juiste rechtsvorm

De rechtsvorm van je onderneming heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Daarom is het heel belangrijk dat je kiest voor de juiste rechtsvorm. Welke past het beste bij jouw bedrijf?

Een webshop beginnen: zo pak je het aan

11 tips voor een webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen: daar dromen veel mensen van. Op zich is een webshop beginnen niet heel ingewikkeld. Maar er een succes van maken is een heel ander verhaal. Hoe pak je het aan?

Hoe stel ik een ondernemingsplan (businessplan) op?

Wie ben je, wat wil je en hoe ga je dat doen?

Jouw businessplan, ook wel ondernemingsplan genoemd, is je houvast voor het opzetten van je onderneming. Door gegevens en verwachtingen op een rij te zetten, kun je goed inschatten of jouw plan haalbaar is.

Je bedrijf starten vanuit loondienst

7 punten waar je aan moet denken

Je eigen bedrijf starten is spannend, maar ook een beetje onzeker, vooral financieel gezien. Je kunt er daarom voor kiezen om in de beginfase in deeltijd te ondernemen en daarnaast in loondienst te blijven werken.

Wat is de wettelijke regelgeving voor webshops?

Aan welke eisen moet mijn webshop voldoen?

Wil jij graag een webshop starten? Dan heb je niet alleen goede producten en een gebruiksvriendelijke website nodig. Het is ook belangrijk om je aan de wet en regelgeving te houden. Anders loop je het risico op een boete.