Slimmer ondernemen met digitalisering

Je hebt je handen vol aan je zaak en alles wat daarbij komt kijken. Offertes opstellen, factureren, het contact met je klanten onderhouden, je agenda bijwerken. Een hoop papierwerk! Hoe pak je dat slim aan?

Bijna een op de drie ondernemers verwacht dat ze sterker in hun schoenen staan als ze de komende maanden inzetten op digitalisering. Dit blijkt uit het onderzoek ‘What’s Next Nederland’ van Teamleader. Veel processen worden namelijk sneller en overzichtelijker als je deze digitaliseert. Maar waar kun je aan denken? Op deze themapagina lees je o.a.:  

  • Alles rondom het wettelijk betalingstermijn
  • Hoe je prognoses maakt
  • Hoe je stuurt op een gezonde bedrijfsvoering door omzet en brutowinst per medewerker te berekenen 

OPWU berekenen: zo verbeter je het rendement van je personeel

Grip op productiviteit begint bij inzicht in gewerkte uren

Wil je beter inzicht in de prestaties van je onderneming? Dan is het belangrijk om te weten of gewerkte uren goed worden benut. Door de OPWU (omzet per gewerkt uur) te berekenen, krijg je hier helder zicht op. Je omzet en winst houd je waarschijnlijk al scherp in de gaten. Maar hoe verhouden die zich tot de inzet van je team, in zowel mensen als gewerkte uren? Levert je team wel het rendement op dat je verwacht? Naast winst en omzet per fte is het berekenen van je OPWU een waardevolle aanvulling om de productiviteit van je onderneming echt te begrijpen. Waarom dat belangrijk is en hoe je ermee aan de slag gaat, lees je hier.

Wettelijke betalingstermijn van 30 dagen

Kortere betalingstermijn om liquiditeitspositie kleine ondernemers te verbeteren 

De wettelijke betalingstermijn voor grootbedrijven aan mkb’ers en zzp’ers is sinds 1 juli 2022 verkort van 60 naar 30 dagen. Overheden zijn al sinds 2013 verplicht facturen binnen 30 dagen te betalen. De kortere wettelijke betaaltermijn moet ervoor zorgen dat de liquiditeitspositie van kleine ondernemers verbetert. Hoe werkt dat in de praktijk als het aankomt op factureren? 

Prognoses maken: zo doe je dat

Stappenplan voor goede prognoses en begrotingen

Veel ondernemers vinden het erg lastig om de financiële toekomst van hun bedrijf te voorspellen. Maar met een goede prognose en begroting kun je toch betrouwbare inzichten krijgen in de toekomst van je bedrijf. Hoe doe je dat eigenlijk, goede prognoses en begrotingen maken?