Goud: Acquisitie is topsport

Column Marianne van de Water | Olympische doorzetters

02 augustus 2018

Als je een paar keer naar de Week van de Ondernemer bent geweest kun je daar ook sporters tegenkomen. Niet zomaar sporters. Grote sporters. Olympische sporters. Daar hoor je hun verhaal. Het verhaal van Hein Vergeer. Het verhaal van Pieter van den Hoogenband. Hun verhaal raakt je, niet alleen als sporter maar zeker ook als ondernemer.

Doorzetters. Doen. Opnieuw beginnen. Die realisatie dat de aanpak en het pad over acquisitie eigenlijk bijna hetzelfde is. Niet alleen het verhaal van Hein maar ook het verhaal van Pieter. Toen wist ik het zeker. Acquisitie is Topsport.

Ben je ook zo trots als je nu naar de Olympische Spelen kijkt? Zoveel talentvolle Nederlanders die er voor gaan! Het raakt mij ook te weten hoeveel energie er in zit om zover te komen. Om zover te komen om als sporter bij de Olympische Spelen te zijn. Om zover te komen in de wereld van acquisitie.

Wat ik bemerkt heb is ook dat ik graag werk met winnaars. Mijn klanten doen mee aan wedstrijden in hun branche en zijn winnaars van (o.a. EXACT) Awards, zijn FD Gazellen en staan in magazines. Bijzonder om dat te realiseren. Een poosje geleden las ik een fraai artikel waarom Goud nou Goud* is. Het zette mij aan het denken. 4 aspecten van winnaars:

1. Ze doen 

Dat lijkt een open deur, maar let maar eens op hoeveel tijd we vaak verspillen aan piekeren, uitstellen, erover kletsen of fantaseren, excuses bedenken of andere onzin. Terwijl je eerst het ijs op moet om te kunnen winnen. Stop dus met het verspillen van je tijd en ga datgene doen waarvan je weet dat je het moet doen.

2. Ze investeren zich suf 

Jaren en jaren aan training, opoffering en hard werken zijn nodig om dit niveau te bereiken. Succes van de ene op de andere dag bestaat niet (of is ook van de ene op de andere dag weer weg). De truc zit in volhouden, veel tijd en geld vrijmaken voor wat je belangrijk vindt en andere dingen echt opzij durven zetten. Ook als dat soms pijn doet.

3. Ze omringen zich met de beste mensen

Waarom zijn de Nederlanders sneller dan de rest? Omdat de Nederlanders zich omringen met andere Nederlanders, die ook sneller zijn. Bedenk dit: je bent je omgeving. Als jij de beste wilt worden in wat je doet, omring je dan met de besten die er zijn.

4. Ze geloven nooit dat ze er al zijn

Het is een grote valkuil te denken dat je er wel bent nu. Dat je alles wel een keer hebt gezien. Dat ze jou niets meer hoeven te vertellen, omdat jij alles wel weet. Wat je ziet aan onze topsporters is dat ze zich blijven verbeteren, met nieuwe technologie, nieuwe trainingsmethodieken en nieuwe inzichten. Ze weten: de wereld verandert, dus moeten wij ook veranderen.

Het voelt zo herkenbaar. Dit gaat niet alleen op voor topsport

Het geldt ook voor acquisitie! Koude Acquisitie. Prettige Wedstrijd!

*bron 365dagensuccesvol.nl

Wil je aan de slag met het verbeteren van jouw verkoopproces? Probeer dan eens een CRM systeem. Je kunt nu gratis 14 dagen testen bij Teamleader - zij bieden een ‘alles-in-één’ tool aan voor CRM, sales, facturatie en projectmanagement. Probeer het hier gratis uit.

Auteur

Marianne van de Water