Hoe profiteer je als ondernemer van Sinterklaas?

Grijp het kinderfeest aan voor een leuke actie

Hij is weer in het land: de goedheiligman. Ook voor jou als ondernemer zijn er genoeg manieren om van deze feestelijke periode te profiteren.

Dit is hoe je nieuwe klanten vindt: win de harten van hun kind

Sinterklaas is natuurlijk een kinderfestijn. Laat kinderen in jouw winkel hun schoen zetten en doe er iets kleins in. Of nodig Sinterklaas uit in je zaak. Grote kans dat hun ouders bij de bezoekjes aan je zaak iets aanschaffen, of in ieder geval een positieve herinnering overhouden.

Word een ware attractie met een Sinterklaas-actie

Geef korting aan iedereen die verkleed als sint of piet binnenkomt, of aan klanten die een gedicht van minstens tien regels over je bedrijf kunnen voorleggen. Je kunt ook een spaaractie beginnen voor een kindercadeau of Sinterklaas-taart op 5 december. Op de drukke zaterdag voor Sinterklaasavond kun je een gratis inpakservice installeren: als een klant voor meer dan X euro bij jou koopt, pak je alle cadeautjes in Sinterklaasstijl in. Of biedt klanten uit de wijk aan de bij jou gekochte cadeautjes op 5 december op een afgesproken tijdstip incognito langs te brengen. Facebook is een ideaal medium om dit soort acties te communiceren.

Doe als de goedheiligman: kijk of er iets voor arme kindertjes af kan

Sinterklaas is ook een mooie periode om aan mvo te doen. Doneer kindercadeautjes of iets lekkers voor pakjesavond aan de voedselbank of zorg samen met andere ondernemers voor een bezoek van Sinterklaas aan de kinderen uit de buurt. In Ermelo hebben ondernemers bijvoorbeeld een 'pakjeshuis' in het centrum gezet waar Sinterklaas woont en kinderactiviteiten organiseert. Verschillende ondernemers dragen hun steentje bij. Zo leent een IT-specialist webcams uit waarmee kinderen in Ermelo in het huis van de Sint kunnen kijken.

Wees een goede baas: doe iets leuks met Sinterklaas

Sinterklaas biedt de perfecte gelegenheid om je aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Deel chocoladeletters uit of geef iedereen een uurtje eerder vrij op 5 december. Een stuk origineler én goedkoper dan een kerstpakket, -diner of eindejaarsuitkering, dus perfect als die extraatjes er even niet afkunnen. Je kunt ook Sinterklaas inhuren op je bedrijf zodat werknemers hun kinderen een middag mee kunnen nemen.

Help bij het zoeken naar een cadeau: je winkel inrichten doe je zo

De komende periode veranderen bijna alle Nederlanders in hulpsinterklazen die op zoek zijn naar kleine, niet al te dure cadeautjes voor in de schoen en onder de schoorsteen. Zet geschikte kleine sint-cadeautjes in het zicht of geef ze weg bij een grotere aankoop. Misschien kun je pakketjes samenstellen die meteen geschikt zijn als sintcadeau.

Maak reclame voor je eigen zaak: dat doet Sinterklaas ook zo vaak

Sinterklaas roept bij vrijwel alle Nederlanders positieve associaties op en een beetje spelen met die sentimenten mag best. Twitter bijvoorbeeld alleen nog maar in dichtvorm, of citeer de sinterklaasliedjes om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Een grappige reclameposter of een filmpje waarin Sinterklaas of Zwarte Piet figureert, kan ook leuk zijn. Pas alleen een beetje op met kinderen: het sprookje doorprikken wordt niet gewaardeerd.

Wat vind je van dit artikel?