Koopzondag: wat levert het ondernemers op?

Koopzondag leidt niet direct tot meer omzet

De koopzondag, online partijen als Zalando spinnen er garen bij, hun winkel is namelijk altijd open. Nederlandse gemeenten mogen zelf beslissen of de winkels in het dorp of de stad meedoen aan de koopzondag. Fijn voor consumenten, maar levert het jou als winkelier iets op met de komst van alle webshops?

De wettelijke winkelsluiting op zondag wordt opgeheven, zo blijkt uit het regeerakkoord 'Bruggen slaan'. Gemeenten beslissen voortaan zelf of de winkels in het dorp of de stad meedoen aan de koopzondag en welke regels daaraan verbonden zijn. Maar wat betekent dat voor winkeliers?

Gezinsleven

Pascha Stalenhoef is eigenaar van Kazerij Stalenhoef, een kaaswinkel in de Twijnstraat in Utrecht. Voor haar hoeft de winkel op zondag niet open: "Liever niet zelfs. Ik heb ook nog een gezinsleven en de zondag is voor mij echt een dag om uit te rusten en met het gezin iets leuks te doen. Bovendien heb ik de koopzondag helemaal niet nodig, de rest van de week haal ik genoeg omzet binnen."  

Ook Janine Niemendal van Woonwinkel 'Rachmaninoff ongewoon wonen' vindt de koopzondag niet nodig. Haar woonwinkel zit pal in het centrum van Utrecht: "Er zijn genoeg momenten dat we open en beschikbaar zijn voor de klant. Eén dag rust per week is al heel weinig. Niet alleen voor de ondernemers en hun gezinnen, maar ook voor de stad zelf. Op een zondag kun je rustig door de stad wandelen zonder drukte en lawaai."  

Koopzondag: Verschuiving in winkelgedrag

Veel winkeliers pleiten voor de koopzondag om meer omzet te draaien. Anderen vragen zich af of het niet alleen een ánder winkelgedrag van de consument veroorzaakt. Stalenhoef denkt het laatste: "Ik verwacht dat het tot een verschuiving in het winkelgedrag van mijn klanten gaat leiden. Het levert niet zozeer meer klanten op, alleen de klandisie verspreid zich over zeven dagen in plaats van zes." Eén keer in de maand is het koopzondag in Utrecht, maar die zondagen blijft de deur van haar kaaswinkel gewoon gesloten. "We zitten niet in het centrum, dus de drukte van de koopzondag gaat toch een beetje aan ons voorbij." De woonwinkel van Niemandal zit wel in het centrum en is op de koopzondagen gewoon open. Is die zondag voor haar een rendabele dag? "Niet per sé. Sterker nog: als de winkel op zondag open is, is het zaterdag een stukje rustiger."  

Extra kosten door Koopzondag

Op zondag werken in de winkel is niet altijd vanzelfsprekend. De Arbeidstijdenwet zegt dat dit vrijwillig is en alle cao’s in de detailhandel stellen dat ook. Winkelmedewerkers die op zondag werken, hebben recht op een verdubbeling van hun loon. Stalenhoef heeft het geluk dat veel familieleden graag meewerken in de zaak en daar geen extra vergoeding voor vragen. Niemendal zet in het weekend alleen oproepkrachten en stagiaires in, met wie ze salarisafspraken heeft gemaakt." Heeft ze weleens uitgerekend wat het kost als zij haar vaste medewerkers op de koopzondag zou vragen te werken ten opzichte van doordeweeks en op zaterdag? "Nee, maar gevoelsmatig wegen die niet tegen elkaar op. Het feit dat we zelf als eigenaar altijd de koopzondag draaien en zo weinig mogelijk personeel inzetten zegt voldoende."

Koopzondag

De winkels in het centrum van Utrecht zijn momenteel alleen op koopzondag geopend. Het onderwerp openstelling op zondag staat echter begin 2013 op de agenda van de gemeenteraad. Oscar Rentinck is werkzaam bij de gemeente Utrecht bij Economische Zaken: "Uit onderzoek onder winkeliers in de levensmiddelenbranche dat vorig jaar is uitgekomen, blijkt dat een kleine meerderheid van de winkeliers voor openstelling op zondag is. Dit zijn voornamelijk filiaalhouders van grote ketens." Gaan de kleine ondernemers het afleggen tegen de grote jongens? Niemendal denkt dat die kans er zeker in zit. Stalenhoef vreest nog niet zoveel: "Wij maken genoeg omzet en hebben veel vaste klanten die hechten aan de kwaliteit van onze producten." 

Wat zijn de voor- en nadelen van de koopzondag? We zetten er een paar op een rij. 

Nadelen koopzondag

  • Een dag extra werken. Veel winkeliers kiezen ervoor zelf in de winkel te staan om loonkosten te besparen.

  • Winkelpersoneel een dag extra laten werken betekent meer loonkosten. In veel gevallen heeft personeel op zondag recht op extra loon in de vorm van een toeslag van 100 procent.

  • Extra kosten op verlichting en verwarming.

  • Geen zekerheid dat je meer bezoek krijgt. Klanten die normaal gesproken op een doordeweekse dag of zaterdag komen, komen nu op zondag.

  • Minder tijd voor privézaken.

  • Minder tijd voor adminstratieve werkzaamheden.

Voordelen koopzondag

  • Extra service voor je klanten en een uitnodigende uitstraling.

  • Meer omzet binnenhalen. 

  • Concurreren met andere winkeliers.   

Bron: acceptgiro-winkels.nl

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Astrid van der Ziel