Onder welke cao valt mijn onderneming?

Waar vind ik een collectieve arbeidsovereenkomst?
Je hebt er vast weleens van gehoord en wellicht ook weleens een doorgebladerd. Maar weet jij eigenlijk onder welke cao jouw onderneming valt? Wie sluit er een cao af? Welke soorten cao's zijn er? In dit artikel vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.
€50,- ontvangen om vacatures te sponsoren?
Klik hier
Plaats je vacature op Indeed
Klik hier
Vind de juiste kandidaten voor je vacatures.
Klik hier
Met 250 miljoen maandelijkse bezoekers op Indeed
Klik hier

Wat is een cao?

Cao staat voor Collectieve ArbeidsOvereenkomst. Het is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden, zoals loon, proeftijd, werktijden, vakantiedagen,  zijn vastgelegd. Een cao wordt afgesloten door 1 of meer werkgevers, 1 of meer werkgeversorganisaties of 1 of meer werknemersorganisaties (meestal vakbonden). 
 

Bedrijfstak of ondernemings-cao?

Een bedrijfstak-cao (ook branche-cao genoemd) is een collectieve afspraak die binnen een sector geldt. Deze geldt voor alle bedrijven en werknemers in een branche, zoals de metaal-cao of de bouw-cao. In Nederland zijn er  ongeveer 250 bedrijfstak-cao's. Onderhandelingen over deze cao's worden gevoerd door branche- en vakorganisaties per sector. 
 
De ondernemings-cao (ook concern-cao genoemd) is vooral voor middelgrote en grote bedrijven. Philips en de NS hebben bijvoorbeeld een eigen cao. In totaal zijn er ongeveer 850 ondernemings-cao's. Vroeger sloten banken en bijvoorbeeld de gezondheidszorg gezamenlijke cao's af. Tegenwoordig zijn er meer afzonderlijke cao's. Daarnaast zijn er veel cao's afgesloten in nieuw opgerichte ondernemingen en in relatief jonge bedrijfstakken, bijvoorbeeld in de IT-sector en de uitzendbranche.
 

Wat is een AVV? 

AVV staat voor algemeen bindend verklaren. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de bevoegdheid cao's algemeen verbindend te verklaren (AVV). Dit houdt in dat de gehele branche verplicht is deze cao 'te volgen'. Ook werkgevers die niet bij de cao-partijen horen, maar wel onder de bedrijfstak vallen moeten zich aan deze AVV houden. Soms kan je als werkgever vrijstelling (dispensatie) vragen.  
 

Waar vind ik de cao’s?

Op de site van SZW staat een lijst van bestaande cao's

Is een cao verplicht?

Nee, een cao is niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om niet onder een cao te vallen. Je maakt dan zelf afspraken met je werknemers over arbeidsvoorwaarden en legt dit vast in een reglement (ook wel personeelshandboek, personeelsregeling of personeelsreglement genoemd). Het kan zijn dat je zonder het te weten onder een cao valt. Bijvoorbeeld omdat je lid bent van een werkgeversorganisatie zoals Koninklijke Horeca Nederland. Ben je geen lid van een werkgeversorganisatie, maar zijn cao-bepalingen algemeen bindend verklaard (AVV) voor de hele bedrijfstak, dan moet jij je toch aan de cao.
 

Hoe weet ik onder welke cao ik val?

De kans is groot dat je gebonden bent aan een cao. Heb je geen idee onder welke cao je valt of twijfel je? Neem dan contact op met je werkgevers- of brancheorganisatie. 
 
Meer informatie
Wil je meer weten over cao's zoals bijvoorbeeld de cao-code of wat je moet doen bij een bedrijfsovername? Lees dit artikel over cao's of bekijk het dossier. Heb je een specifieke vraag over jouw onderneming en kom je er zelf niet uit? Dan kun je contact opnemen met onze MKB-adviseurs of het een collega-ondernemer vragen in het netwerk van MijnMKB
 
Op zoek naar personeel? Met 250 miljoen maandelijkse bezoekers op Indeed kun je talent uit elk vakgebied direct aanspreken. Probeer Indeed vandaag nog en vindt de juiste kandidaten voor je vacatures. Nu in samenwerking met MKB Servicedesk een tegoed van €50 om vacatures te sponsoren. Claim je tegoed hier

Waarom algemene voorwaarden?

Fragment uit webinar over Algemene voorwaarden
Jurist Emile Vrijman legt uit waarom het slim is om als ondernemer algemene voorwaarden te hebben, ze zijn bedoeld om helder zaken te doen.
waarom-algemene-voorwaarden-5514164431.png

Collectieve arbeidsovereenkomst

Zeven vragen en antwoorden over cao's
Van cao-code tot ingangsdatum en van een cao bij overname van een bestaand bedrijf tot het algemeen bindend zijn van een cao. Zeven vragen over...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten