Waar vind ik brancheorganisaties?

Handige links en info over brancheorganisaties

waar vind ik brancheorganisaties?
MKB in beeld 2021 - social

MKB in beeld 2021

Brancheorganisaties zijn organisaties die een hele branche vertegenwoordigen. Veel dezelfde soort bedrijven zijn hierbij aan gesloten. In dit artikel staat info over hoe je jouw brancheorganisatie kan vinden.

Een brancheorganisatie is wat anders dan een ondernemingsvereniging. Het verschil is dat ondernemingsverenigingen vaak per gemeente of per regio gaat. Deze verenigingen zijn dan de woordvoerder of belangenbehartiger van veel verschillende soort bedrijven binnen een zelfde regio. Brancheorganisaties zijn vaak landelijk, maar heel specifiek gericht op één soort branche. De autoschadeherstel, artiesten of informatie technologie, bijvoorbeeld.

Ook binnen branches als bijvoorbeeld de detailhandel heb je weer verschillende organisaties, die kleinere onderdelen op zich nemen. Dit zijn in dit specifieke voorbeeld: levensmiddelenzaken, kleding, huishoudelijke-artikelenzaken en speelgoed, doe-het-zelfzaken, winkels in consumentenelectronica, winkels in persoonlijke verzorging, woonzaken, winkels in educatie- en vrijetijdsartikelen en overige detailhandel niet in winkels.

Voordeel brancheorganisatie

Het voordeel van een brancheorganisatie is dat er veel vakkennis zit. Net zoals een ondernemingsvereniging is het daardoor een goede manier om er een netwerk mee op te bouwen of uit te breiden. Over het belang van netwerken lees je meer in andere artikelen op deze site. Ook kan de brancheorganisatie als één stem naar buiten komen. Zo’n stem heeft dan veel meer effect bij bijvoorbeeld overheidsinstanties. Omdat iedere branche zijn eigen CAO heeft, kan zo’n brancheorganisatie daar goed over meedenken, meepraten en jou als ondernemer daar over inlichten.

Elke brancheorganisatie heeft wel zijn eigen pagina op internet. Op de site van MKB-Nederland vind je een overzicht met alle bij MKB-Nederland aangesloten brancheorganisaties. 

Samen sta je sterker

Het is handig om een goede brancheorganisatie achter je te hebben staan. Samen sta je immers heel vaak sterker als je moet onderhandelen. Daarnaast is het een mooie mogelijkheid om je netwerk uit te breiden met allemaal collega’s. Zeker als starter loop je tegen problemen op die veel ervaren werkgevers en –nemers goed weten op te lossen. Je vindt je brancheorganisatie makkelijk en snel via het internet.

Wat vind je van dit artikel?