Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?

Vast contract: de opzegtermijn bepalen

Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Als je ontevreden bent over een van je medewerkers, of om bedrijfseconomische redenen moet terugschalen, kun je de werknemer ontslaan. Let op: je moet wel rekening houden met een wettelijke opzegtermijn bij een vast contract.

De opzegtermijn van een vast contract is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat medewerkers niet zomaar op straat komen te staan. Ze hebben de opzegtermijn om op zoek te gaan naar nieuw werk. Tegelijkertijd heb jij als werknemer de mogelijkheid om een nieuwe medewerker te vinden of het werk intern over te laten dragen.

Een vast contract opzeggen: zo doe je dat

Ontslag gaat in Nederland dus niet van de ene op de andere dag, zeker niet met een vast contract. Goed om te weten: de opzegtermijn gaat pas in na het einde van de maand waarin je het ontslag meldt. Je moet de medewerker dus voor de 1e van de volgende maand bericht geven.

De opzegtermijn van een vast contract is wettelijk vastgelegd. Hoe lang deze termijn duurt, hangt af van het aantal jaar dat de medewerker in dienst was. Wanneer hij of zij langer in dienst is, is de opzegtermijn automatisch ook langer.

Hoeveel maanden opzegtermijn bij een vast contract?

Hoe werkt dat in de praktijk? In deze volgende tabel vind je een handig overzicht van de lengte van de opzegtermijn:

Jaren in dienstOpzegtermijn
Minder dan 5 jaar1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer4 maanden

Opzegtermijn werknemer bij vast contract

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je medewerker zelf wil vertrekken en ontslag indient, bijvoorbeeld door een ontslagbrief. In dat geval maakt het voor de lengte van de opzegtermijn niet uit hoe lang de medewerker in dienst is. De opzegtermijn (bij een vast contract) is standaard een maand.

Hier mag wel van afgeweken worden, bijvoorbeeld als de CAO dit voorschrijft. Je kunt ook een opzegtermijn vastleggen in het arbeidscontract. Hieraan zijn wel regels verbonden:

  • De opzegtermijn is maximaal zes maanden,

  • De opzegtermijn van de werkgever is minstens het dubbele van die van de werknemer.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.