Aanbestedingen gaan in 70% van de gevallen mis

Alleen door ministeries al voor 43 miljoen verkeerd aanbesteed

05 november 2013

Na de aanbestedingsmisser van Bert Koenders, minister van ontwikkelingssamenwerking, was er grote commotie. Kamerleden spraken er schande over. Echter, alle overheden in ons land, inclusief het parlement, leven de regels niet (goed) na. Dit schrijft MKB-Nederland voorzitter Loek Hermans deze maand in Ondernemen!, het opinieblad van de ondernemersorganisatie.

Dit is een artikel uit 2007.

Ondernemer de klos

Hermans schrijft: “In 70 procent van de gevallen (cijfers Economische Zaken) wordt niet of niet correct aanbesteed. De Rekenkamer heeft becijferd dat het voor de ministeries alleen al om 43 miljoen euro gaat. De ondernemer is het haasje; hij kan alleen bij de rechter proberen zijn gelijk te halen. Het gevolg: sommige bedrijven schrijven überhaupt niet meer in op projecten en veel mkb-ondernemers vissen ten onrechte achter het net.”

Vragen en klachten

Hermans wijst erop dat op het moment dat Koenders de volle laag kreeg er een meldpunt voor aanbestedingen is opgezet door MKB-Nederland en VNO-NCW: de Aanbestedingsdesk.

“Hier kunt u als ondernemer vragen, opmerkingen en klachten kwijt over aanbestedingsprocedures”. De gegevens worden gebruikt om de politieke lobby met cijfers en voorbeelden te onderbouwen. Zo kan betere rechtsbescherming worden afgedwongen..

Kosteloos antwoord

“Alle vragen die binnenkomen bij het meldpunt worden binnen twee werkdagen kosteloos beantwoord. Waar nodig confronteren wij aanbestedende diensten met hun fout en proberen te herstellen wat nog te herstellen valt”, schrijft Hermans. “Desnoods via de rechter middels proefprocessen.”

Hermans roept op al je ervaringen te melden via www.aanbestedingsdesk.nl. “Het is van groot belang dat wij dan zo veel mogelijk misstanden aan de kaak kunnen stellen.”

Gegevens

Uiteraard zijn je gegevens veilig bij de aanbestedingsdesk. Voorbeelden voor de lobby worden anoniem gemaakt en je gegevens worden nooit aan derden doorgegeven. Je kan dus niet door derden worden getraceerd aan de hand van jouw vraag of klacht. Het meldpunt is juist opgezet zodat je misstanden kan melden zonder dat je direct in een kwaad daglicht komt te staan bij de aanbestedende partij.

Bron: Ondernemen!