"Een investering in Google, dat leek me niks"

Interview | Leen Zevenbergen

27 juni 2017

Elke week krijgt hij wel een telefoontje van een ondernemer die hem vraagt te helpen bij de uitvoering van een idee. Ondernemer Leen Zevenbergen wordt in de ondernemerswereld beschouwd als iemand die senioriteit aan een startend bedrijf kan toevoegen, iemand die beginnende ondernemers aan klanten kan helpen.

In vijf stappen een bedrijf starten

Toch gaat hij niet altijd in op die vraag. “Ik help alleen als ik het idee goed vind én er een goede ondernemer achter staat. Een goed idee zonder sterke ondernemer? Dat wordt niks,” vertelt de CEO van IT-dienstverlener Quirius, schrijver en spreker.

'Ik wilde gewoon de baas worden'

Het aanzien dat Zevenbergen heeft opgebouwd, dankt hij ongetwijfeld voor een groot deel aan zijn lange staat van dienst in ondernemers-land. Al in 1984 begon hij met ondernemen. “En toen werd ondernemerschap helemaal niet zo opgehemeld als nu. Niks geen sfeer of cultuur die ondernemerschap stimuleerde. Best een gok.” Maar de gok nam hij, want binnen zijn baan als accountant bij Philips kreeg hij niet de kans zijn ambitie ‘de baas zijn’ na te leven. Daarvoor vond het management hem te jong. “Dus begon ik voor mezelf. Ik wilde een ding voor mezelf hebben. Die drijfveer had ik van kinds af aan: als kleine Leen wilde ik al de baas spelen over anderen.”

Oprichting, succes, verkoop

En zo begon hij Bolesian, een bedrijf in kunstmatige intelligentie. Hij leidde het bedrijf een aantal jaren, maakte het succesvol en vervolgens verkocht hij het. Zevenbergen is al lang geen eigenaar meer, maar het bedrijf – nu Everest - is nog steeds succesvol en heeft inmiddels ruim driehonderd personeelsleden. “Na de verkoop ben ik een tijdje tweede man geweest, maar het idee dat ik moest rapporteren aan een raad van bestuur stond me niet aan. Ik ben weggegaan en ben datzelfde steeds opnieuw gaan doen. De ene keer bleef ik één jaar bij een bedrijf betrokken, de andere keer tien jaar.”

Voorbeeldfunctie voor starters 

Nu beseft Zevenbergen dat hij, door te gaan ondernemen in een tijd waarin dat nog weinig gebeurde, een voorbeeld is voor de nieuwe ondernemers van nu. “Veel mensen vragen me hoe ik dat toch voor elkaar heb gekregen. En ze zoeken hulp. ‘Geef me maar aandelen,’ zeg ik dan. Meestal tien of twintig procent, nu beter bekend als ‘de tien procent van Leen’. Via die weg heb ik veel bedrijven mee opgericht. En die aandelen? Soms worden ze wat waard, soms niet. Of ik help om te helpen? Nee, zeker niet. Ik ben geen sociale instelling.”

Investeren in Google

Op die manier bereikte hem jaren geleden ook de vraag of hij wilde investeren in Google. “De zoveelste zoekmachine, dacht ik. Ik heb het niet gedaan. Achteraf is het een belangrijke kans die ik gemist heb. Ik had zo 30 tot 50 miljoen kunnen hebben als ik het wél had gedaan. Maar dat is het spel van investeren. Soms doe je niet mee, en wordt het wél iets. Soms doe je wel mee, maar wordt het niks. En soms doe je mee én wordt het een succes.”

Aandelen in MKB Servicedesk

Eén van de bedrijven waar de ondernemer aandelen in heeft, is MKB Servicedesk. Zevenbergen: “Zeven jaar geleden, bij de start van het bedrijf, besloot ik te investeren. Ik vond het een goed idee en ik vond Willem een leuke, eigenwijze ondernemer. Ondernemerschap is de durf en de ambitie hebben om te groeien. En een ondernemer heeft een visie. Als je dat niet hebt, ben je een eenpitter.”

Auteur

Lenneke Arts