Top tien marketingvoordelen bij inzet van social media

Column Errol van Engelen | Online & social media tips 2013

social media, like

Social media marketing is één van de meest effectieve manieren om een bedrijf te promoten op internet. Of je nu een online bedrijf of een traditioneel bedrijf hebt; social media marketing kan een waardevolle aanwinst zijn.

De meeste bedrijven, zowel grote als kleine, maken nu gebruik van social media voor marketing en promotie van hun bedrijf en om contact met consumenten te hebben. Social media marketing biedt een aantal voordelen voor bedrijven. Met de juiste aanpak kan het een enorme impact hebben op het succes van je bedrijf. Hoe meer tijd een bedrijf besteedt aan social media marketing, hoe groter de voordelen zullen zijn.

In deze column noem ik de 10 belangrijke marketingvoordelen van social media. De bevindingen zijn gebaseerd op een Amerikaans onderzoek onder ruim 3.000 social media marketeers. Voor Nederland geldt een vergelijkbare situatie. 

Met goede voornemens willen wij ook onze gratis presentatie met Online & Social Media tips delen, zodat je in 2013 meer bezoekers, meer leads en meer klanten zult ontvangen.

  1. Ontwikkelen van meer exposureSocial media is een geweldige manier om je bedrijf online te promoten, extra exposure voor je merk te krijgen en klanten bewust te maken van je producten en diensten. Maarliefst 85% van de ondervraagden noteert verhoogde exposure als gevolg van social media gebruik.  

  2. Verkrijgen van trouwe volgers58% van de marketeers ziet een toename van trouwe volgers. Voor degenen die social media langer dan een jaar gebruiken, stijgt het percentage naar 65%.  

  3. Betere search rankingsSociale signalen spelen een steeds grotere rol in zoekmachine ranking. Daarnaast kunnen sociale media ook kwalitatieve backlinks naar je website opleveren. Volgens het onderzoek ziet meer dan 55% van de ondervraagden een toename van hun zoekmachine rankings dankzij het gebruik van sociale media.  

  4. Toename van aantal bezoekersToename van het verkeer naar de website is één van de belangrijkste marketing voordelen van social media. Plaatsen van links naar nieuwe content op de website is een veel voorkomende dagelijkse taak in social media marketing. Referral verkeer van social media websites is een belangrijke verkeersbron, vooral voor bedrijven met een eigen blog.  

  5. Marktonderzoek en inzicht Social media is een zeer effectief instrument voor marktonderzoek. Het is veel betrouwbaarder en goedkoper dan traditioneel marktonderzoek. Volgens Nielsen zijn nu 80% van de internetgebruikers actief met social media. Social media maakt het marketeers mogelijk om vrijwel alles over consumentensegmenten te weten te komen.  

  6. Genereren van leads Het genereren van nieuwe leads voor het bedrijf is één van de belangrijkste doelstellingen in elke marketingstrategie. Social media marketing is niet anders. Het creëren en delen van content onderscheidt jouw bedrijf van de rest, verbetert je merkbeleving en ontwikkelt connecties met klanten. Volgens het onderzoek genieten 54% van de marketeers met een actieve social media strategie van een toename van leads. Dit is nog hoger voor kleine bedrijven.  

  7. Verbeterde samenwerking tussen bedrijven Social media is ook gunstig voor het vinden van nieuwe partnerships voor je bedrijf. Het potentieel voor nieuwe samenwerkingsverbanden neemt toe met de hoeveelheid tijd die u besteedt aan social media marketing. Ongeveer 51% van de ondervraagden zien meer zakelijke partnerships dankzij het gebruik van social media.   

  8. Lagere marketingkosten Een ander cruciaal marketing voordeel van social media is lagere marketingkosten. Bijna de helft van alle bedrijven die social media marketing inzetten, ervaren een vermindering van marketing uitgaven. Dit is zelfs nog hoger voor kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers, waar bijna 60% lagere marketing uitgaven hebben als direct gevolg van social media gebruik.  

  9. Verbeterde Sales Hoewel social media niet gebruikt kunnen worden als een kanaal voor hard selling, is het één van de meest effectieve manieren om de verkoop te verhogen. Zo’n 40% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat hun omzet significant stijgt als direct gevolg van social media marketing. Dit is zelfs nog beter voor kleine bedrijven met twee of meer medewerkers, waar meer dan de helft van de bedrijven profiteren van toename van de verkoop.  

  10. Verhoogde invloed en reputatie Niet alle voordelen van sociale media zijn materieel of direct meetbaar. Een belangrijk voordeel van social media marketing is toename van invloed en reputatie. Het soort informatie dat een bedrijf deelt, kan na verloop van tijd bijdragen aan de totale online invloed. Online reputatie en invloed worden steeds belangrijker en de voordelen voor een bedrijf zijn van onschatbare waarde.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Errol van Engelen