Vallen tweets onder het relatiebeding?

Houd oud-werknemers op social media in de gaten

17 september 2013

Gaat een werknemer bij je uit dienst en heb je hem ooit een relatiebeding laten ondertekenen? Dan bestaat de kans dat hij dat relatiebeding op social media bedoeld of onbedoeld overtreedt. Vallen tweets ook onder een dergelijk beding?

E-book Eerste hulp bij Social media

Relatiebeding

In een arbeidsovereenkomst kan je een relatiebeding (of een geheimhoudings- dan wel concurrentiebeding) opnemen. Daarmee beperk je de vrijheid van je werknemer na zijn vertrek. Hij kan bijvoorbeeld niet zomaar bij een concurrent of als zelfstandige aan de slag, mag niet uit de school klappen over jou als ex-werkgever en geen klanten of andere relaties van jou benaderen. Op het overtreden van zo'n beding kan een forse boete staan.

Social media

Ook het gebruik van social media valt soms binnen zo'n beding. Dan is het bijvoorbeeld niet toegestaan om via sociale netwerken oud-collega's te benaderen, of via LinkedIn contact te leggen met een relatie van de ex-werkgever.

Twitter

Twitter is vooralsnog een uitzondering. De rechter ziet twitter-berichten (tweets) niet als het 'onderhouden van zakelijke contacten'. Dat geldt ook voor de 'volgers'. Iemand volgen is een eenzijdige actie, en gaat niet uit van de eigenaar van het gevolgde Twitter-account. Er is ook geen uitnodiging en acceptatie daarvan nodig, zoals bijvoorbeeld bij Facebook of LinkedIn.

Tip

Hou als je een geheimhoudings- en/of relatiebeding opstelt, rekening met het groeiende gebruik van social media. Scan ook de diverse sociale media op mogelijke overtredingen van het relatiebeding.

Auteur

Martin Krüger