Hoe kun je met UBL e-facturen versturen?

Digitaal administreren is de (naaste) toekomst!

05 november 2019 2 minuten

Een Uitermate Belangrijk Leermoment… Nee, UBL staat voor Universal Business Language. De taal die alle ondernemers moeten leren ‘spreken’ in het belang van de toekomst van hun bedrijf. Het versturen van een factuur per post of per mail gaat snel verdwijnen.

Hoe eenvoudig was het: factuurtje typen en printen, in de envelop, postzegel erop en versturen. Elders moesten medewerkers dat binnengekomen envelopje weer openen, gegevens intypen en verder verwerken… Ondernemers waren (zijn) vele uren aan administratie kwijt.  We hadden het er al lang geleden over, maar wat is er aan de hand?

UBL is de oplossing

Met de opkomst van computers en boekhoudsystemen om de administratie efficiënter te doen, leek het er voor mkb’ers en zzp’ers makkelijker op te worden. En er kwamen steeds meer nieuwe systemen… En die konden lang niet altijd met elkaar ‘praten’.  Dan stuurde je naar de ene klant een pdf, bij de andere diende je in te loggen in zijn systeem. Zo werd de administratie weer een onduidelijke, tijdrovende bezigheid.

UBL is de oplossing. Dat is de taal die alle ondernemers straks met elkaar gaan ‘spreken’, de taal die onze computers kunnen verstaan. Nieuwe leveranciers  die werken voor de Rijksoverheid zijn vanaf 1 januari 2017 al verplicht een e-factuur in UBL aan te leveren. Voor bestaande relaties is er een overgangsregime dat afloopt op 1 oktober 2018.

E-facturatie

Een e-factuur indienen bij de overheid kun je doen met behulp van Simplerinvoicing. Zie Simplerinvoicing als een routeplanner die ervoor zorgt dat je factuur in UBL-formaat (XML-bericht) bij het juiste administratiekantoor in de juiste boekhouding belandt. Supersnel maar ook erg veilig doordat het UBL-bestand verstuurd wordt via de hiervoor speciaal ingerichte beveiligde digitale snelweg op internet. Deze snelweg noemen we Pan-European Public Procurement OnLine kortweg PEPPOL.

Overigens kun je ook de eigen Digipoort van de overheid gebruiken, maar dan moet je zelf al in UBL-formaat kunnen aanleveren. Meer over digitaal factureren met de overheid vind je bij de overheid zelf.

UBL leren ‘spreken’

Grote bedrijven zien meer en meer de voordelen van e-facturatie door UBL en stappen daarom massaal over naar dit systeem. Ook jij als ondernemer zult steeds vaker het verzoek krijgen je facturen te versturen in UBL-formaat. Je zult dus binnenkort ook UBL moeten ‘spreken’. Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar het levert veel op.

Het is veilig, zeker door de komst van Peppol. Je weet zeker dat je factuur aankomt. ‘We hebben uw factuur niet ontvangen’, komt die tekst je bekend voor? Dat zal tot het verleden behoren. Het gaat snel, de systemen verwerken direct de binnengekomen informatie zonder kans op typefouten.

Besparing

Daarnaast levert het je een besparing op: nu de systemen het werk doen, hoeft er niemand meer handmatig de cijfers in te kloppen. Bespreek de mogelijkheden eens met je eigen boekhouder of boekhoudsoftwareleverancier.

Meer weten over Simplerinvoicing? Download dit handige whitepaper!

Auteur

Hans Stoop