Onterecht privé-gebruik auto van de zaak bestraft

Belastingdienst legt flinke naheffingen op

12 januari 2010 2 minuten

De Belastingdienst heeft voor 5,7 miljoen euro aan naheffingsaanslagen opgelegd aan automobilisten die onterecht privé gebruik maken van de auto van de zaak. Het gaat om de groep die heeft verklaard jaarlijks minder dan 500 privé kilometers te rijden.

De naheffingen konden worden opgelegd na uitgebreid onderzoek. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van contra-informatie afkomstig van de acties met de herkenbare flitsauto’s die de Belastingdienst door het hele land inzet. De uitkomst was dat de 500 kilometergrens regelmatig werd overschreden.

Dit leidde bij een eerste groep van bijna 5500 gecontroleerde auto's in 17 procent tot naheffingen en boetes. Opvallend is dat dit percentage onder automobilisten met verkeersboetes zelfs boven de 40 procent komt. In totaal zijn er zo’n 200.000 zogenaamde ‘verklaarders’. Deze groep heeft de Belastingdienst schriftelijk laten weten minder dan 500 kilometer per jaar privé in de auto van de zaak te rijden.

De Belastingdienst maakte in januari vorig jaar voor het eerst bekend te gaan controleren op onterecht privé gebruik van de auto van de zaak. Hierdoor hadden mensen nog de mogelijkheid om tijdig hun verklaring aan te passen of in te trekken.

Op basis van de mate van de geconstateerde overtredingen zal de Belastingdienst intensievere controles gaan uitvoeren. Ook bij het vaststellen van de hoogte van de boetes zal hier rekening mee worden gehouden.

Rekenvoorbeeld: Een werknemer met een salaris van € 3.000,- per maand rijdt in een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 30.000,-.Als bij controle blijkt dat de verklaring ‘geen privé gebuik auto van de zaak’ niet is ingetrokken terwijl er meer dan 500 privé kilometers per jaar mee wordt gereden kan de volgende naheffingsaanslag verwachten:

Bijtelling € 30.000 x 25% = € 7.500,- x belastingtarief 42 % = € 3.150. Eventuele boete van 100 % = € 3.150,- Totale aanslag € 6.300,-

Bron: Ministerie van Financiën