Collectieve zorgverzekering verdwijnt niet in 2024, aantrekkelijke voordelen blijven bestaan

Kleine en middelgrote werkgevers kunnen nog steeds interessante kortingen bieden

medewerkers-werknemers-kantoor-laptop-overleg-bureau-flex

Sinds 2023 mag er geen korting meer gegeven worden op de basisverzekering. Maar de collectieve zorgverzekering blijven, ook in 2024, wel bestaan. Heeft een collectieve zorgverzekering nog wel voordelen en wat kun je doen voor je werknemers?

Waarom is er sinds 2023 geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering? 

De collectiviteitskorting op de basisverzekering is al jaren een doorn in het oog van de overheid. Dit heeft een aantal redenen:  

  • Verzekeraars verhogen eerst voor iedereen de premies om vervolgens aan bepaalde collectieven korting te bieden.  

  • Het idee dat de collectiviteitskorting zou leiden tot dalende zorgkosten blijkt een illusie.  

  • Daarnaast leidt de afschaffing volgens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot een overzichtelijker polisaanbod. Kortom, het vergelijken van zorgverzekeringen wordt voor iedereen makkelijker.  

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, de impact lijkt dus enorm. Toch valt dat in de praktijk wel mee. De maximale korting op de basisverzekering was in 2022 al van 10% afgebouwd naar 5%. Bovendien werd in veel gevallen alleen korting gegeven op de duurdere verzekeringspakketten en niet op de goedkopere opties. Dat de collectieve zorgverzekering stopt met de korting op de basisverzekering betekent niet automatisch dat alle glans verdwijnt. 

Voordelen collectieve zorgverzekering 2024 voor werknemers 

Oke, de collectiviteitskorting op de basisverzekering is gestopt en is dus verleden tijd. Heeft het dan nog wel zin om via de werkgever een collectieve zorgverzekering aan te bieden? Zeker weten, want er bestaan nog een hoop andere voordelen.  

Nog steeds aantrekkelijke collectiviteitskortingen 

Zo worden er aantrekkelijke kortingen gegeven op de aanvullende verzekeringen. Dus zeker voor werknemers die gebruik maken van aanvullende dekkingen, zoals tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen, kan dit eenkostenbesparing opleveren.  

Voordelen collectieve zorgverzekering 2024 voor werkgevers 

Als je collectieve zorgverzekering aanbiedt aan je werknemers, geef je het signaal af dat je gezondheid en vitaliteit op de werkvloer belangrijk vindt. Het wordt door werknemers gezien als een goede secundaire arbeidsvoorwaarde. 

Daarnaast biedt collectiviteit nog een ander voordeel: wachtlijstbemiddeling. Een heikel punt in deze tijden – een overblijfsel van de corona-epidemie én gevolg van het personeelstekort – zijn de lange wachtlijsten bij zorgaanbieders. Collectiviteit steunt je hierin en bemiddelt voor je. Zo kunnen je werknemers in veel gevallen sneller terecht. Daar plukken jij én je werknemers de vruchten van, want op die manier verklein je de kans op langdurig ziekteverzuim. 

Collectieve zorgverzekering 2024: geef je medewerkers goede voorlichting 

Het aanbieden van een collectieve zorgverzekering kan je werknemers dus helpen in de zoektocht naar de juiste aanbieder. Het blijft natuurlijk wel een vrije keuze; een werknemer kan er altijd voor kiezen een individuele zorgverzekering af te sluiten. Linksom of rechtsom is het vooral belangrijk dat je je werknemers goed inlicht over de verschillende opties die ze hebben en de voor- en nadelen benoemt. De keuze maken ze uiteindelijk zelf, het liefst met zoveel mogelijk kennis. 

Ontdek de voordelen van collectieve zorgverzekeringen 

MKB Servicedesk werkt samen met Heilbron, waar gediplomeerde medewerkers je werknemers persoonlijk en gratis kunnen adviseren. Op deze manier kun je in tijden van arbeidsmarktkrapte je werknemers een aantrekkelijke extra arbeidsvoorwaarde bieden.  

Er wordt goed gekeken naar de persoonlijke situatie van je werknemers en daar wordt het pakket compleet op afgestemd. Natuurlijk kunnen werknemers een individuele zorgverzekering afsluiten via een online vergelijker, maar met dit professionele advies sluit het aanbod écht aan op hun persoonlijke situatie.   

Ook interessant voor kleinere werkgevers 

Een collectieve zorgverzekering wordt over het algemeen aangeboden bij werkgevers met veel werknemers (500+) in dienst. Geen interessant verhaal voor kleinere ondernemers zou je zeggen. Maar dankzij deze samenwerking zijn er gunstige afspraken mogelijk en worden aantrekkelijke collectieve zorgverzekeringen aangeboden.  

Dat is niet alleen voordelig voor werknemers, maar óók voor werkgevers van kleine en middelgrote bedrijven. Zelfs nu de collectiviteitskorting op de basisverzekering is gestopt in 2023. 

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.