Waarom een collectieve zorgverzekering ook in 2024 nuttig is

Voordelen van een collectieve zorgverzekering voor jou en je werknemers

team-gelijkheid-diversiteit-inclusiviteit

Wil je wat extra doen voor je werknemers? Bied ze dan een collectieve zorgverzekering aan. Ondanks het feit dat de korting op de basispremie sinds 2023 is verdwenen, blijven er voordelen bestaan voor zowel jou als je werknemers.

Belang van een collectieve zorgverzekering in 2024

Sinds dit jaar - 2024 - is de collectiviteitskorting op de basispremie verdwenen. Maar er zijn nog steeds tal van redenen om een collectieve zorgverzekering aan te bieden. Fijn voor jou en je werknemers. Waarom? Nou, een collectieve zorgverzekering kan namelijk leiden tot lagere kosten voor aanvullende en tandartsverzekeringen en biedt persoonlijk advies. Dit geeft je werknemers gemoedsrust en laat zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt.

Wat is een collectieve verzekering?

Eerst even een stapje terug. Een collectieve zorgverzekering wordt afgesloten met een groep mensen, bijvoorbeeld de werknemers binnen je bedrijf. Dit kan al vanaf één medewerker. Een collectieve zorgverzekering neemt veel uitzoekwerk uit handen en biedt persoonlijk advies op maat. Veel werknemers willen daarom graag een zorgverzekering via hun werkgever.

Voordelen collectieve zorgverzekering werkgever

Het aanbieden van een collectieve zorgverzekering heeft diverse voordelen, zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

  • Korting op aanvullende en tandartsverzekeringen Werknemers profiteren van lagere premies.

  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarde Een collectieve zorgverzekering wordt door werkenden gezien als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

  • Administratieve eenvoud Het aanbieden van een collectieve zorgverzekering kan zonder administratieve rompslomp. En dus zonder kosten die daarbij horen.

  • Beschikbaar vanaf 1 medewerker Zelfs kleine bedrijven kunnen dus een collectieve zorgverzekering aanbieden.

  • Geen onderhandelingsstress Werknemers kunnen zelf een keuze maken uit de aangeboden verzekeringen.

  • Wachtlijstbemiddeling Zorgverzekeraars bemiddelen bij wachtlijsten, wat leidt tot kortere wachttijden en minder verzuim. Wel zo fijn voor je werknemers, maar ook voor jou als werkgever.

Zorgverzekering en inkomensafhankelijke bijdrage 2024

Wat je sowieso moet doen, bij elke medewerker (of ze nu zelf een zorgverzekering afsluiten of gebruik maken van een collectieve verzekering via werkgever), is de inkomensafhankelijke bijdrage inhouden van het nettoloon en vervolgens via de aangifte loonheffingen afdragen aan de Belastingdienst. Voor 2024 is dit percentage 6,79% over een maximaal inkomen van € 70.000.

Motivatie en participatie collectieve zorgverzekering werkgever

Werknemers die momenteel individueel verzekerd zijn, moeten wellicht extra gemotiveerd worden om deel te nemen aan de collectieve zorgverzekering. Ze zijn immers gewend om die zelf te regelen. Dit kan door bijvoorbeeld een werkgeversbijdrage te geven voor de aanvullende verzekering. Hierdoor wordt een goede dekking aangeboden, met een scherpe korting, wat ook bijdraagt aan minder verzuim.

Wil je je werknemers ook in 2024 extra voordelen bieden? Overweeg dan zeker een collectieve zorgverzekering. Het is een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde die bijdraagt aan de tevredenheid en gezondheid van je medewerkers.

Veelgestelde vragen

Hoeveel personen zijn nodig voor een collectieve zorgverzekering?

Een collectief vorm je al bij een bedrijf van 2 personen of meer. 

Mogen gepensioneerden deelnemen aan het collectieve contract?

Ja, dat mag als de werkgever dat toestaat.

Hoeveel moet ik inhouden op het salaris van mijn werknemers voor de zorgverzekering?

De verplichte werkgeversbijdrage in 2023 is 6,68% over maximaal € 66.956

Mag ik de premie zorgverzekering voor mijn werknemers betalen?

Ja, zowel voor je werknemers als voor hun gezinsleden is dit toegestaan.

Profiteren de gezinsleden van mijn werknemer ook van het collectieve contract?

Ja, de gunstige voorwaarden en concurrerende premies van het basispakket en de aanvullende verzekeringen gelden ook voor gezinsleden van je werknemers.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.