Versoepeld beleid afbetaling coronaschuld nog tot 1 april 2024

Belastingdienst gaat soepeler om met voorwaarde saneringsakkoord

rekenmachine en papieren, ondernemer is bezig met belasting berekenen

Ondernemers die het niet lukt hun (corona)belastingschuld terug te betalen, kunnen nog tot 1 april 2024 gebruikmaken van een versoepeld beleid. De Belastingdienst gaat namelijk tot die tijd soepeler om met de voorwaarde om mee te werken aan het saneringsakkoord.

Saneringsakkoord sluiten met schuldeisers

De fiscus raadt ondernemers die hun belastingschuld en andere schulden niet kunnen betalen aan een saneringsakkoord te sluiten met hun schuldeisers. Dat betekent dat de ondernemer met de schuldeisers afspreekt dat hij maar een deel van de schulden betaalt.

Versoepeling uitkeringspercentage Belastingdienst

De Belastingdienst stelt normaal gesproken de voorwaarde dat de ondernemer in kwestie minstens het dubbele uitkeringspercentage aan de Belastingdienst betaalt: het dubbele ten opzichte van wat hij of zij aan andere schuldeisers aanbiedt.

Vanwege de coronacrisis heeft de Belastingdienst deze voorwaarde versoepeld. Een ondernemer kan bij een saneringsakkoord minstens hetzelfde uitkeringspercentage aan de fiscus betalen als hij aan andere schuldeisers betaalt (in plaats van het dubbele). Dit blijft zo tot 1 april 2024.

Vóór 1 april 2024 akkoord sluiten

Ondernemers die hun belastingschulden niet kunnen afbetalen, kunnen het beste vóór 1 april 2024 in gesprek gaan met hun schuldeisers over een saneringsakkoord. Omdat de Belastingdienst niet het dubbele percentage vraagt, blijft er meer over voor de schuldeisers. Grotere kans dus dat deze partijen akkoord gaan.

Coronaschuld innen

Eerder bleek dat een grote groep ondernemers nog niet was begonnen aan het terugbetalen van hun coronaschuld. Per september 2023 begint de Belastingdienst met het invorderen van de schuld bij ondernemers die niet betalen of geen hulp zoeken.

Als het niet lukt om de coronabelastingschuld en andere schulden af te betalen, is een saneringsakkoord wellicht de beste optie.

Saneringsakkoord voor zzp

Voor zzp’ers die een saneringsakkoord willen sluiten geldt: neem contact op met de gemeente over een minnelijk schuldsaneringstraject.

Saneringsakkoord rechtspersonen

Voor ondernemingen met rechtspersoonlijkheid geldt: spreek een saneringsakkoord af met de schuldeisers. Gaan ze akkoord met het voorstel? Dan kun je de Belastingdienst vragen een deel van de belastingschuld kwijt te schelden. Bekijk hier de voorwaarden en het formulier Verzoek kwijtschelding belasting en/of premie (ondernemingen).

Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

Als schuldeisers niet akkoord gaan, is er nog een andere manier om een akkoord te sluiten over een schuldregeling: via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.