Aanbestedingen

Strategie, marketing & sales

Hoe werkt een onderhandse aanbesteding?

Het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige aanbesteding

Wanneer een overheidsopdracht onder de Europese drempel blijft dan kan (en doorgaans moet) een nationale aanbestedingsprocedure worden doorlopen. Dikwijls wordt gekozen voor een onderhandse aanbestedingsprocedure.

19 maart 2020 1 minuten

Hoe werkt een aanbesteding van de overheid?

De basis van aanbestedingsprocedures

Een overheidsinstantie, vaak aanbestedende dienst genoemd, wil een opdracht in de markt uitzetten. In bepaalde gevallen is de aanbestedende dienst verplicht om een aanbestedingsprocedure uit te schrijven.

03 februari 2020 2 minuten

MKB-Nederland eist nieuwe aanbestedingsprocedure OV-chipkaart

Eisen DistriChip buiten proportie

DistriChip bv moet een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor de verkoop van de OV-chipkaart. Dat heeft de Stichting Aanbestedingen MKB van MKB-Nederland woensdag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem. Volgens de ondernemersorganisatie maken kleinere bedrijven in de huidige procedure geen enkele kans omdat de eisen veel te hoog zijn.

03 juli 2018 2 minuten

Wat is het verschil tussen duurzaam inkopen en duurzaam aanbesteden door de overheid?

Bij grote opdrachten moet de overheid verplicht aanbesteden

Duurzaam inkopen of duurzaam aanbesteden: het betekent sowieso dat de overheid erop let of jouw product of dienst wel duurzaam is. Maar de procedure bij inkoop is heel anders dan bij aanbesteden.

19 april 2017 3 minuten

Betere kansen voor het mkb in aanbestedingen

Column | Overheidsopdrachten toegankelijker voor ondernemers

Wist je dat de overheid jaarlijks voor ongeveer 60 miljard euro inkoopt? De nieuwe Aanbestedingswet, die sinds 1 april van kracht is voor alle nieuwe aanbestedingen, geeft mkb--inschrijvers meer kansen en minder rompslomp om via aanbestedingen mee te dingen naar overheidsopdrachten.

19 april 2017 2 minuten

Social Return in aanbestedingen: van last naar lust

Column Petra Oden | lector Hanzehogeschool

Steeds meer aanbesteders zoals gemeenten, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen nemen Social Return voorwaarden op in hun aanbestedingen. Ondernemers krijgen de aanbestedingen dan pas gegund als ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun organisatie laten werken.

01 april 2014 3 minuten

MKB-Nederland over nieuwe aanbestedingswet

Eindelijk eerlijke kans voor ondernemers bij aanbestedingen

'Na twintig jaar knokken hebben we bereikt dat ondernemers een eerlijke kans tegen een eerlijke prijs krijgen bij overheidsaanbestedingen.' Aldus Hans Biesheuvel.

19 november 2013 1 minuten

Mag ik samenwerken bij aanbestedingen?

Samenwerking bij een aanbesteding, mag dat?

Ja, dat mag. Sterker nog, in veel gevallen heb je als mkb-ondernemer geen andere keuze, omdat je zelfstandig niet aan de (omzet)eisen kan voldoen. Er zijn wel voorwaarden bij combinatievorming.

05 november 2013 3 minuten

Meer kansen op opdrachten van overheid

Plannen voor vernieuwde aanbestedingswet ondernemersvriendelijker

De plannen van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om de Aanbestedingswet te verbeteren, zullen het aanbestedingsbeleid ondernemersvriendelijker maken.

05 november 2013 2 minuten

Aanbestedingswet: wat vinden ondernemers ervan?

Evaluatie mkb-bedrijven uit infrasector

Op 1 april werd de Aanbestedingswet ingevoerd. Nu, ruim een half jaar later, heeft brancheorganisatie MKB Infra een evaluatie-onderzoek laten uitvoeren. De sector voor grond- weg- en waterbouw is goed voor 10 miljard aan aanbestede opdrachten per jaar.

31 oktober 2013 1 minuten

Nieuwe Aanbestedingswet geeft ondernemers meer kans op overheidsopdrachten

Mkb komt in beeld bij overheid door nieuwe Aanbestedingswet

De nieuwe Aanbestedingswet is aangenomen en treedt op 1 april 2013 in werking. De wet geeft ondernemers uit het mkb een eerlijke kans op overheidsopdrachten. Wat is de nieuwe Aanbestedingswet en hoe doe jij er je voordeel mee? Dit artikel bundelt de antwoorden.

22 oktober 2013 3 minuten

Eerste Hulp Bij Aanbesteden

Praktische handleiding over aanbestedingen

De Wet Aanbesteden is per 1 april 2013 ingrijpend veranderd. MKB Servicedesk brengt binnenkort een nieuwe editie uit van Eerste Hulp bij Aanbesteden.

03 juli 2013 1 minuten

Meer kans op overheidsopdrachten voor mkb in regio Zwolle

Column | Nieuwe Aanbestedingswet

De nieuwe Aanbestedingswet die op 1 april ingaat, moet het mkb een eerlijke kans geven bij de inschrijving op overheidsopdrachten. In de regio Zwolle gaan bedrijfsleven en 16 gemeenten een stap verder. Een actieplan moet de kansen van ondernemers op het daadwerkelijk binnenhalen van opdrachten vergroten.

28 juni 2013 2 minuten

MKB-Nederland in beroep tegen uitsluiting mkb bij aanbestedingen

Rechter wijst kort geding af

MKB-Nederland roept de politiek op met de grootst mogelijke spoed een einde te maken aan de uitsluiting van mkb-bedrijven in aanbestedingsprocedures.

21 januari 2013 2 minuten

Waarom een aanbesteding?

Over de achtergrond van aanbesteden

Wat is aanbesteden nou eigenlijk en waarom en wanneer moet een aanbestedingsprocedure worden toegepast? En door wie? In dit artikel lees je meer over het wat, waarom en wanneer van het aanbesteden.

21 januari 2013 9 minuten

Waarom is de Aanbestedingsdesk opgericht?

Eén meldpunt voor klachten over aanbestedingen

Bedrijven hebben jaarlijks tussen de 5000 en 7500 klachten over aanbestedingsprocedures. Dat is een schatting, want een volledig en goed beeld van de aard en omvang van de klachten bestaat niet.

21 januari 2013 2 minuten

Wat kan ik doen als ten onrechte niet is aanbesteed?

Overzicht van de juridische mogelijkheden

Het kan voorkomen dat je als ondernemer merkt dat een overheidsopdracht wordt uitgevoerd zonder dat deze opdracht is aanbesteed, terwijl dit volgens de regels wel had gemoeten. Als ondernemer heb je verschillende juridische mogelijkheden.

15 januari 2013 1 minuten

Meer ruimte voor onderlinge prijs- en productieafspraken

MKB kan vuist maken tegen inkopers

Een aangepast wetsvoorstel van CDA, VVD en PvdA geeft mkb'ers meer ruimte om onderling prijs- en productieafspraken te maken. Het voorstel gaat deze week naar de Tweede Kamer. Hierdoor kan de marktpositie van het mkb aanzienlijk worden versterkt.

28 augustus 2012 1 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 29 totaal, er zijn meerdere pagina's