EU Webdomains licht ondernemers op

Zogenaamd dringend aanbod kost honderden euro's

15 december 2009

Al meer dan 42.000 kleine ondernemers zijn benaderd door het bedrijf EU Webdomains. De ondernemer wordt verteld dat EU Webdomains een domeinregistratiebedrijf is met een dringend aanbod. Er zou namelijk een pornobedrijf geinteresseerd zijn in het kopen van dezelfde domeinnaam maar dan met .com of .eu aan het eind.

Daar wil je als ondernemer toch niet mee geassocieerd worden? Maar dat is een leugen, er is helemaal niemand anders die op dat moment die domeinnaam wil kopen. EU Webdomains gebruikt deze smoes om mensen onder druk te zetten de domeinnamen te kopen. Zo'n 2000 ondernemers zijn erin geluisd door EU Webdomains. Ze zijn honderden euro's kwijt.

EU Webdomains zegt Europees toezichthouder te zijn op domeinnamen. Het bedrijf verkoopt domeinnamen voor een veel hoger bedrag dan gebruikelijk en maakt hierbij gebruik van valse voorwendselen. Als de nietsvermoedende ondernemer onder druk toegeeft en de domeinnaam koopt, ligt er al snel een gepeperde rekening op de mat.

Els Prins, woordvoerder van het MKB: "We zijn behoorlijk geschrokken. Wij krijgen dagelijks klachten van individuele ondernemers, maar er zijn ook ondernemers die niet eens weten dat ze misleid zijn. Veel ondernemers durven vanwege schaamte geen aangifte te doen. Het thema acquisitiefraude staat inmiddels wel op de kaart, ook in het Actieplan Veilig Ondernemen, maar misschien zijn we al te laat en het is nu echt tijd voor actie."

Uitzending 'Opgelicht?!'

In de uitzending van het tv-programma 'Opgelicht?!' van 29 januari werd aandacht besteedt aan EU Webdomains. Het programma ging undercover en deed onderzoek naar het bedrijf en concludeerde dat het inderdaad om oplichting gaat.

Fleur van Eck van het Steunpunt Aquisitiefraude bevestigt het onderzoek van Opgelicht?! en heeft inmiddels aangifte gedaan. "Het gaat om een grotere, professionelere organisatie dan we dachten. Er is bewijs dat dit grote georganiseerde misdaad is" Fred Speijer, fraude-coördinator van het Openbaar Ministerie, onderstreept de ernst van de zaak en gaat serieus aan de slag met de aangifte.

Voorbeeldbrieven

Het programma 'Opgelicht?!' heeft samen met een advocaat een voorbeeldbrief opgesteld die je kunt gebruiken om zelf een brief te sturen naar EDS Domain Services / EU Web Domains.

Klik hier voor meer informatie en de voorbeeldbrieven

bron: Opgelicht