Waar registreer ik mijn domeinnaam?

En waar moet je op letten?

online, learn more

Als je voor jouw bedrijf een (nieuwe) website op wilt zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam het eerste wat je moet doen. Als je eenmaal een geschikte domeinnaam hebt, moet je deze registeren. Maar hoe doe je dat precies?

Het is sterk aan te raden jouw bedrijfsnaam te gebruiken als webadres. Zo word je makkelijker gevonden en voorkom je verwarring bij je klanten. Voor je overgaat tot registratie van de domeinnaam is het belangrijk te checken of deze wel echt zo geschikt is als jij denkt. 

Checks

Zo is het cruciaal dat de domeinnaam nog beschikbaar is. Als je een domeinnaam met een .nl extensie wilt, kun je via www.sidn.nl checken of deze nog vrij is. Als de domeinnaam al door iemand gekocht is, dan kun je hier ook zien wie de eigenaar is. Als deze persoon niks met de domeinnaam lijkt te doen, kun je hem of haar benaderen om de url over te kopen.

Controleer ook of je de door jou gekozen naam kunt gebruiken op social media. Als er al een ander account is met die naam is het verstandig om voor iets anders te kiezen. Google de naam ook om te kijken of er geen negatieve zaken naar boven komen die onterecht met jouw bedrijf geassocieerd kunnen worden.

Start je een nieuw bedrijf? Voer dan eerst deze checks uit alvorens je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Registrar

Als je zeker weet dat jouw domeinnaam geschikt is, moet je op zoek naar een partij waarbij je de naam kunt registreren, een zogeheten registrar. Er zijn er talloze in Nederland, dus kies er een uit die goed aansluit bij jouw wensen. 

Kosten

De kosten voor het registreren van een domeinnaam verschillen per registrar. Zij mogen zelf bepalen wat ze hiervoor vragen, dus het is verstandig de prijzen vooraf te vergelijken. Vaak is de registratie van een domeinnaam bij een registrar onderdeel van een pakket waarin bijvoorbeeld ook website hosting en een e-maildienst zitten. Maar het is ook mogelijk enkel de domeinnaam te registreren. Dat kan al vanaf een paar euro per jaar. 

Geregistreerde houder

Houd er rekening mee dat alleen de geregistreerde houder van de domeinnaam een domeinnaam kan verhuizen en overdragen aan een ander. Daarom is het belangrijk de url op jouw naam of die van je bedrijf te zetten en niet op de naam van jouw IT-medewerker. Zorg dat je contactgegevens altijd up-to-date zijn zodat er contact met je op kan worden genomen als er iets aan de hand is met jouw domeinnaam. 

Lees meer over online manieren om je klanten te bedienen in het gratis whitepaper 'Hoe bedien ik mijn klanten online'!

Domeinnaam registreren

Een domeinnaam is gelijk aan het adres van de pagina. Onze domeinnaam is dus mkbservicedesk.nl. Het registreren van een domeinnaam is eigenlijk heel eenvoudig. Dit kan via verschillende hostingproviders.

Wil je graag een domein kopen met .nl? Deze extensie wordt beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De stichting kan iedere domeinnaam maar één keer uitgeven, dus wie het eerst komt, die het eerst maalt. Via de website van de SIDN kun je kijken of de door jou gewenste .nl-naam nog beschikbaar is.

Verschil registry en registrar

Omdat de woorden sterk op elkaar lijken, worden registry en registrar vaak door elkaar gehaald. Een registry is de beheerder van een domeinextensie. De SIDN is hier dus een voorbeeld van. Een registrar is juist de verkopende partij.

Let op: niet alle hostingpartijen zijn ook registrars. Zij besteden de registratie van een domeinnaam dan uit aan een registrar.

Hoe vind ik een goede domeinnaam?

De ideale domeinnaam is herkenbaar en makkelijk te onthouden. Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om een domeinnaam te kiezen die afgeleid is van hun bedrijfsnaam. Soms kan het voorkomen dat je ideale domeinnaam al bezet is. Je kunt er dan voor kiezen om deze over te kopen, houd er wel rekening mee dat dit behoorlijk duur kan worden. Blijf kritisch of de domeinnaam het gevraagde bedrag wel waard is. 

Kies je toch liever een hele nieuwe naam? Dan is het tijd voor een brainstorm, eventueel met klanten of zakenpartners.

Aan welke eisen moet een domeinnaam voldoen?

Een domeinnaam moet ook voldoen aan een aantal eisen, voordat je deze kunt registreren:

  • In een domeinnaam mogen alleen letters, cijfers en een liggend streepje voorkomen;

  • Het liggende streepje mag alleen tussen twee letters en/of cijfers staan;

  • Een domeinnaam moet minimaal twee en mag maximaal 63 tekens bevatten;

  • Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.

Goed om te weten: sinds 2008 kun je ook een numerieke .nl-domeinnaam registreren. Dat is een domeinnaam met alleen cijfers, eventueel aangevuld met streepjes. Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bedrijfstelefoonnummer.

Extensies kiezen

Naast de bekende .nl extensie, kun je ook voor een aantal andere varianten kiezen. Kies je voor een extensies als .com, .net, .org of .biz, dan heb je geluk. Deze kun je zonder formulieren of moeilijkheden aanvragen. Kies je voor een specifiek land (.de van Duitsland .uk van het Verenigd Koninkrijk of .es van Spanje), dan gelden daar per land specifieke regels voor. Sommige landen kennen helemaal geen eisen, anderen hebben wel een lijstje met voorwaarden.

Voor een .nl-domeinnaam hoef je niet per se in Nederland te wonen, je mag zelfs vanuit een hutje in Afrika je Nederlandse domeinnaam aanvragen. Wel moet je dan een adres in Nederland opgeven waar SIDN schriftelijke stukken naartoe kan sturen.

Abonnement afsluiten voor een domeinnaam

Heb je eenmaal je domeinnaam geregistreerd, dan heb je ook je eigen unieke plek op internet veroverd. Daarna sluit je een registratieovereenkomst met je hostingprovider en kun je in principe direct beginnen met de bouw van jouw eigen website.

Je kunt ook besluiten om je domeinnaam te registreren voor later gebruik. Misschien weet je nu al onder welke naam je wil gaan werken, maar moet je je plannen eerst nog verder uitvoeren voor je daadwerkelijk aan de slag kan. Na een periode van één a twee jaar moet je je domeinregistratie verlengen. Natuurlijk kun je ook beslissen je domeinnaam niet te verlengen of te verkopen.


Ben jij klaar om een onderneming te starten? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook heel spannend! Lees wat jij moet weten voor je gaat starten via de pagina Sterk starten als ondernemer.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Nerina Vilchez