Een bedrijf starten, waar moet ik beginnen?

In tien stappen naar je eigen bedrijf

13 augustus 2018

Je hebt besloten een bedrijf te starten of voor jezelf te beginnen als zzp'er. Maar wat nu? Welke zaken moeten allemaal geregeld worden voordat je onderneming officieel bestaat?

Sta jij aan de start van je onderneming? En ben je zzp'er? Lees dan het gratis Whitepaper 'Waar je aan moet denken als startende zzp'er'

Download:
Waar je aan moet denken als startende zzp'er

Stap 1: Het schrijven van een businessplan

In een businessplan (ook wel bekend als bedrijfsplan of ondernemingsplan) beschrijf je jezelf en het bedrijf dat je wil starten. Meer over hoe je een businessplan opstelt lees je in het artikel ‘Hoe stel ik een businessplan op?’.

Stap 2: Het kiezen van een rechtsvorm

Je kunt uit verschillende rechtsvormen kiezen. Elk bedrijf heeft zijn ideale rechtsvorm, vooral vanwege het verschil in aansprakelijkheid en belastingen. Meer over de verschillende rechtsvormen en de voor- en nadelen die aan elke optie kleven lees je in ‘Rechtsvormen’.

Stap 3: Het zoeken van bedrijfshuisvesting

Je zult je bedrijf ergens vandaan moeten runnen. Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf is essentieel. De bereikbaarheid, de uitstraling en de werksfeer dragen bij aan het succes van je bedrijf en zijn mede-afhankelijk van je huisvesting. Meer over huisvesting vind je op onze Huisvestingsdesk.

Stap 4: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Vrijwel elk bedrijf dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op 1 juli 2008 is de Handelsregisterwet in werking getreden. Hierbij moeten ook nieuwe groepen ondernemingen en rechtspersonen zich inschrijven. De volgende groepen hoefden zich voorheen niet in te schrijven, maar moeten dit wel onder de nieuwe Handelsregisterwet:

 • Eenmanszaken in de landbouw of de visserij

 • Maatschappen;

 • Vrije beroepen zoals architecten, huisartsen en advocaten;

 • De publieke sector, zoals ministeries, gemeenten en ZBO´s;

 • Verenigingen van eigenaren;

 • Kerkgenootschappen.

Vanaf een week vóór de start van je bedrijf kun je je inschrijven. Daarvoor moet je persoonlijk langskomen met een geldig legitimatiebewijs. De kosten van de inschrijving bedragen eenmalig 50 euro. Meer over het inschrijven lees je op de site van de Kamer van Koophandel.

Stap 5: Aanmelden bij de Belastingdienst

Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor speciale belastingregelingen. Je moet dus ook worden aangemeld als startende ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kan heel eenvoudig tegelijkertijd met je inschrijving bij de KvK. Je hoeft niets extra door te geven, de KvK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je krijgt dan o.a. een btw-nummer dat je moet vermelden op je facturen. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Stap 6: Het regelen van de administratie

Bij het starten van een bedrijf krijg je ook te maken met een hoop administratieve plichten. De wet schrijft je voor om een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. De basisgegevens zoals het grootboek, de debiteuren en crediteuren, de voorraad, de in- en verkoop en de loonadministratie moet je zeven jaar bewaren. Voor gegevens van onroerende zaken geldt een termijn van tien jaar. Uit je administratie moet blijken hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Daarvoor houd je het volgende bij:

 • De facturen die je uitschrijft en betaalt;

 • Je uitgaven en ontvangsten;

 • Het privé-gebruik van goederen en diensten.

Stap 7: Regel je bankzaken en verzekeringen

Zorg ervoor dat je bedrijf een eigen rekening heeft, en maak bij voorkeur gebruik van internetbankieren. Zo kun je altijd snel je financiële zaken regelen. Natuurlijk is het ook van belang dat je de financiering voor je bedrijf rond krijgt. Lees hier meer over in ‘Hoe kom ik aan geld?’.

Ook is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten. Verzekeringen waar je aan moet denken zijn:           

Meer over verzekeren lees je op onze Verzekeringsdesk.

Stap 8: Het aanvragen van de juiste vergunningen

Afhankelijk van de branche zorg je ervoor dat je de juiste vergunningen hebt. Denk daarnaast aan de volgende verplichtingen:

Stap 9: Het werven van personeel

Veel starters beginnen alleen. Sommige bedrijven hebben echter meteen personeel nodig. Vraag jezelf een aantal dingen goed af:

 • Hoeveel personeelsleden heb ik nodig?

 • Op welke momenten? 

 • Ga ik werken met full-timers, part-timers of oproepkrachten?

 • Wat verwacht ik van mijn nieuwe medewerkers (functieprofiel)?        

Wanneer dit voor jezelf duidelijk is kun je op zoek gaan naar je personeel. Meer over personeel vind je op onze Personeelsdesk.

Stap 10: Het regelen van registraties

Je wilt je product beschermen zodat een concurrent je product niet zomaar kan namaken. Ook wil je zeker weten dat een concurrent niet iets op de markt brengt wat op jouw product lijkt. Er zijn een aantal registraties die je kunt doen om je product te beschermen:

 • Merkregistratie

  Je kunt je merk registreren bij het Benelux-Merkenbureau of via een merkenregistratiebureau

 • Octrooibescherming

  Met een octrooi ‘claim’ je een vinding en kan niemand anders deze commercieel uitbuiten. Meer over octrooien lees je in ‘octrooien’.

 • Intellectueel eigendom

  Sommige unieke aspecten van producten en diensten hebben wettelijke bescherming nodig. Nederland kent wetten die dit 'intellectueel eigendom' regelen. Je kan je bij registratie laten bijstaan door een juridisch specialist op het gebied van octrooien, merken en modellen.

 • Auteursrecht

  Heb je een werk van letterkunde, kunst of wetenschap geproduceerd dat je persoonlijke stempel draagt, dan heb je automatisch het auteursrecht op dat werk. Meer over auteursrecht lees je in ‘auteursrecht’.