Als je een afnemer in het buitenland niet vertrouwt, is er maar één reactie mogelijk: niet leveren! Net als in Nederland moet je in het buitenland geen zaken doen met mensen die onbetrouwbaar zijn.
Per bank of giro
Driekwart van de Nederlandse exporteurs krijgt de geëxporteerde goederen en diensten gewoon via het open account betaald. Je levert de goederen, stuurt een factuur en de afnemer betaalt per giro of bank.
Contant bij aflevering
De afnemer controleert de goederen of dienst en schrijft ter plaatse een bankcheque uit. Wij kennen de bankcheque nauwelijks meer, maar in heel veel omringende landen is het een volkomen normale manier van betalen. Als het om kleinere bedragen gaat, is contante betaling beter. Spreek vooraf de valuta af, waarin betaald gaat worden.
Met bankgarantie
De bank van de afnemer stelt zich garant dat de rekeningen altijd (of voor een afgesproken gedeelte) betaald zullen worden.
Via exportincasso
Je draagt je bank op bij de bank van je afnemer de betaling te regelen. De afnemer betaalt in dit geval voordat hij de goederen in handen krijgt of van de dienst gebruik kan maken. Verder leg je het debiteurenbeheer in handen van de bank. De kosten kunnen echter flink oplopen.
Door middel van Documentair Krediet
In het Documentair Krediet ga je nog een stap verder en laat de afnemer het afgesproken bedrag vastzetten op zijn bank. Op het moment dat je bank het krediet bevestigt, verzend je de goederen of lever je de dienst. Duurder, maar nog zekerder.
Letter of credit
In de Verenigde Staten wordt voor dit soort krediet vaak een letter of credit gebruikt. De bank van de afnemer stelt zich garant dat de betaling zal gebeuren.
Overdraagbaar krediet
Een overdraagbaar krediet is hetzelfde als een documentair krediet, maar dan is een derde partij (bijvoorbeeld de tussenhandelaar) degene die het geld van afnemer naar leverancier sluist.