Wat is een Payment Service Provider?

Wat is een Payment Service Provider

Verkoop jij producten via jouw eigen website? Dan wil je het bezoekers zo makkelijk mogelijk maken om te betalen. Ook moet het voor jou makkelijk zijn om de betalingen te verwerken. Een Payment Service Provider biedt dan uitkomst.

Je wil het je klanten zo makkelijk mogelijk maken om online te betalen. Daarom bied je hen ongetwijfeld verschillende betaalmogelijkheden. Zo kunnen zij vast en zeker betalen via populaire betaalmethoden als iDEAL, Bancontact, creditcard of Apple Pay. Uiteraard moet het voor jou zelf ook makkelijk zijn om het overzicht te bewaren en betalingen te verwerken. Met een paar orders per dag is dit geen lastige opgave, maar bij meer dan honderd orders per dag wordt het een ander verhaal. Een Payment Service Provider (PSP) biedt in dat geval uitkomst. In dit artikel lees je wat een Payment Service Provider doet én wat de voordelen zijn van het samenwerken met een PSP.

Partner voor online betalingen

Niet iedereen is bekend met een Payment Service Provider. Geldt dit ook voor jou? Dan komt het wellicht niet in je op om samen te werken met een PSP. Kort gezegd kunnen we zeggen dat een PSP een door de Nederlandse Bank gemachtigde partij is om betalingen voor anderen te verwerken. Zij ontvangen betalingen niet op hun eigen rekening, maar op een zogeheten derdengeldenrekening. Dit is een aparte rekening die uitsluitend gebruikt wordt voor het beheer van gelden van derden. Maakt jouw bedrijf gebruik van een betaalprovider? Dan worden de betalingen van de verschillende orders niet direct op jouw rekening gestort. Ze gaan eerst naar een derdengeldenrekening, waar ze een korte tijd geparkeerd worden. Er wordt daarbij een gedeelte gereserveerd om eventuele retouren van uit te keren. De PSP keert het geld dat zij ontvangen heeft van jouw klanten via diverse betaalmethoden vervolgens in één keer aan jou uit. Handig, want zo houd je overzicht.

Voordelen van een Payment Service Provider

Sommige bedrijven ontvangen en verwerken in het begin zelf hun betalingen. Wanneer het aantal bestellingen per dag niet bijzonder groot is, is dit geen probleem. Is jouw bedrijf de laatste tijd steeds harder gegroeid? Dan is de kans groot dat je het overzicht verliest door het grote aantal bestellingen dat binnenkomt. Zo weet je mogelijk niet meer welke betaling bij welke order hoort. Door te werken met een Payment Service Provider, hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken.

Daarnaast sluit een betaalprovider doorgaans grote inkoopcontracten af met banken, creditcardorganisaties en andere partijen. Hierdoor betaal jij aanzienlijk minder per transactie, waardoor je flink wat geld kunt besparen. Ook bieden sommige PSP’s betaaloplossingen rondom de transactie, zoals het faciliteren van een betaallink in een mail, of het incasseren van abonnementsgelden of andere recurring payments.

Welke betaalmethoden kun je kiezen?

Overweeg jij om voor een Payment Service Provider te kiezen? Dan ben je vast benieuwd naar de betaalmethoden die jij klanten biedt. Een PSP handelt betalingen af via alle populaire betaalmethoden, je kunt daarbij kiezen uit tientallen lokale of internationale betaalmethoden. Zo kan een Payment Service Provider bijvoorbeeld betalingen verwerken via het Nederlandse iDEAL, het Belgische Bancontact, het Duitse Sofort, het Italiaanse Nexi maar ook transacties via creditcard, PayPal, Apple Pay en ga zo maar door.

Wat vind je van dit artikel?