Betalingsmogelijkheden voor mijn webshop

Hoe verkoop je aan klanten in binnen- en buitenland?

online winkelen betaalmogelijkheden webshop

Een goede webshop kan niet zonder goede betalingsmogelijkheden. Welke opties zijn er en hoe werken ze? Wat heb je nodig om aan klanten in het buitenland te verkopen?

Wat past bij je klant?

Er zijn veel mogelijkheden om je klanten te laten betalen via je website. Om te bepalen welke mogelijkheden je aan gaat bieden, is het allereerst van belang je klanten in beeld te hebben. Welke manier van betalen past het best bij het merendeel van je klanten? Misschien zijn het mensen die wel graag winkelen op internet, maar het betalen liever op de ouderwetse manier doen. Kies dan voor betalingsmogelijkheden zonder gebruik te maken van online opties. Daarbij kan je denken aan zenden onder rembours, automatische incasso en de acceptgiro. Lees dit artikel voor uitleg over deze methoden.

Online betaalmogelijkheden in Nederland

De mogelijkheden voor online betalen worden steeds uitgebreider. Overweeg je te kiezen voor een nieuwe of minder gangbare betaalmethode, dan is het raadzaam na te gaan of deze erkend is door De Nederlandsche Bank (DNB). Die informatie staat niet online, dus bij twijfel kan je het altijd vragen aan de MKB Servicedesk of bij DNB zelf. Nieuwe betaalmogelijkheden worden door DNB altijd aan een onderzoek onderworpen. De betaalmogelijkheden die we hieronder bespreken zijn de meest gangbare en goedgekeurd door DNB.

iDEAL 

iDEAL is zo’n beetje de Nederlandse standaard voor internetbetalingen. Deze betaalwijze – gezamenlijk ontwikkeld door de grootste Nederlandse banken – is handig voor zowel klant als verkoper omdat het geld heel snel tussen rekeningen kan worden overgeschreven. Heeft je klant dezelfde bank als jij, dan staat het binnen enkele seconden op je rekening. Is dit niet het geval dan wordt het binnen één of twee dagen bijgeboekt. Voor de consument is het gratis en het betalen gebeurt in de vertrouwde omgeving van het online bankieren. De betalingen zijn onherroepelijk. De klant heeft dus meteen betaald en je kunt meteen gaan leveren. Dit laatste is ook erg belangrijk voor de klant zelf, want die heeft het bestelde product dan zo snel mogelijk binnen. De kosten voor je bedrijf verschillen per bank en de aanvraagtijd is ongeveer twee weken.

Creditcards

Maar liefst zes miljoen Nederlanders hebben een creditcard van Mastercard of Visa. Als ondernemer kan je Mastercard of Visa via een Payment Service Provider accepteren. De kosten voor je bedrijf variëren. Dat hangt bijvoorbeeld af van het aantal transacties dat je binnenkrijgt. Het is ook niet gegarandeerd dat je gebruik mag maken van Master- of Visacard betalingen. De producten die je aanbiedt, moeten passen bij het Mastercard- of Visa-imago. Dat houdt simpel gesteld in dat Mastercard en Visa iedere onderneming mogen weigeren, al zal dat niet snel gebeuren.

Online betaalmogelijkheden voor internationale verkoop

Verkoop je buiten Nederland veel in één bepaald land, dan is het de overweging waard om de daar meest gangbare betaalmethode aan te gaan bieden. Op www.internetkassa.nu vind je uitgebreide informatie over betaalsystemen (en online consumentengedrag) in België, Duitsland en Frankrijk. De algemeen internationaal aanvaarde betaalmethode is PayPal.

PayPal

Paypal is een initiatief van de veilingsite eBay. Daar wordt het ook veel voor gebruikt, zodat particulieren geld van de ene creditcard naar de andere creditcard over kunnen maken. Ook ondernemers kunnen er online gebruik van maken. De klant registreert zich éénmalig met een e-mailadres en een bankrekening of een creditcardnummer Het is dus een beetje een combinatie van iDeal en creditcardbetalingen. Paypal geeft mensen de keuze maar ze moeten zich wel registreren, wat een drempel kan zijn. Ook moet je een bedrag per transactie betalen plus een provisie van een paar procent. Als ondernemer moet je in het bezit zijn van een creditcard. Daar wordt het geld op gestort.

Wat vind je van dit artikel?