Betaal je geen bijtelling? Voorkom een boete voor privé rijden met de bedrijfsauto

Belastingdienst controleert streng op naleving regels

autospiegel

Betaal je geen bijtelling voor een bedrijfsauto? Dan mag je maximaal 500 kilometer per jaar privé rijden. Gebruik hiervoor een sluitende kilometerregistratie. Anders riskeer je een flinke boete.

Belastingdienst controleert streng op privégebruik bedrijfsauto’s

Of je nu als zzp’er of als werknemer een bedrijfsauto zonder bijtelling rijdt, de regels zijn hetzelfde. Jaarlijks mag je niet meer dan 500 privékilometers rijden. Houd de gereden kilometers zorgvuldig bij met een waterdichte kilometerregistratie. Zo loop je ook geen risico op een flinke boete voor privégebruik van een zakelijke auto. 

De Belastingdienst voert de laatste jaren steeds meer controles uit. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • Mobiele controleteams: Die noteren kentekens noteren bij privébestemmingen, zoals pretparken en grote woonwinkels. Heel wat bestuurders zijn op deze manier al tegen de lamp gelopen.

  • Politiegegevens: Te hard gereden met de bedrijfsauto en geflitst? Dan wordt de datum, het tijdstip en het kenteken vastgelegd. De Belastingdienst kan deze gegevens opvragen voor controle van de kilometerregistratie. Hetzelfde geldt voor bedrijfsauto’s die de grens oversteken.

  • Onderhoudsbeurten: Tijd voor een onderhoudsbeurt bij de garage? Ook hier worden gegevens met betrekking tot de kilometerstand opgeslagen die de Belastingdienst kan inzien.

Verzuimboete bij onjuiste kilometerregistratie

Wanneer uit controle van de Belastingdienst blijkt dat de kilometerregistratie rammelt of dat er meer dan 500 km privé is gereden met de bedrijfsauto, loop je het risico op forse boetes. Meestal wordt een verzuimboete in combinatie met een vergrijpboete opgelegd.  

Verzuimboete privé rijden zakelijke auto 

Oordeelt de belastinginspecteur dat je onterecht geen bijtelling hebt betaald voor de zakelijke auto? Dan krijg je een verzuimboete opgelegd. In 2022 is dat 80% van het wettelijk maximum van € 5.514. 

Ben je al eens eerder beboet voor privé rijden met een bedrijfsauto? Dan kan de boete voor privé rijden met een zakelijke auto flink oplopen tot het wettelijk maximum van € 5.514.

Vergrijpboete privé rijden bedrijfsauto

Daarnaast loop je als ondernemer het risico op een vergrijpboete als de Belastingdienst oordeelt dat jou minimaal ‘grove schuld’ te verwijten valt. Simpelweg wordt deze boete opgelegd als het privégebruik van een zakelijke auto niet, niet op tijd of niet op de juiste wijze is gemeld bij de Belastingdienst. Bij een onjuiste rittenadministratie is dit eigenlijk altijd het geval. 

Ook een vergrijpboete is niet mals. Oordeelt de Belastingdienst dat er onterecht geen bijtelling is betaald voor de bedrijfsauto? Dan betaal je bij ‘grove schuld’ een boete van 40% over het bedrag wat je eigenlijk aan bijtelling zou betalen. In geval van ‘opzet’ betaal je 80% van dit bedrag. Een vergrijpboete voor het onterecht niet betalen van bijtelling kan in uitzonderlijke gevallen zelfs oplopen naar 100%.

Tips om boete privégebruik bestelauto te voorkomen

Je zit natuurlijk niet te wachten op die hoge boetes voor privégebruik van een bedrijfsauto. Daarom geven we je een paar tips, zodat je met een gerust hart elke controle van de Belastingdienst kunt trotseren:

1. Volledige rittenadministratie 

Allereerst is een sluitende rittenadministratie onmisbaar. Hierin vermeld je in ieder geval de volgende gegevens: 

  • Type en merk van de bedrijfsauto;

  • Sinds wanneer maak je gebruik van de zakelijke auto?

  • Per rit vermeld je de datum, begin- en eindkilometerstand en vertrek- en aankomstadres;

  • Geef altijd aan of het om een privé of zakelijke rit gaat;

  • Moest je omrijden? Vermeld dit dan ook.

Lees ook: Rittenregistratie voor bedrijven: zo werkt het

2. Verklaring privégebruik auto

Heb je werknemers in dienst die gebruik maken van bedrijfsauto’s zonder bijtelling? Laat ze dan een ‘verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen en ondertekenen via de website van de Belastingdienst. Alleen werknemers kunnen deze verklaring aanvragen. Als ondernemer kun je de verklaring dus niet aanvragen. 

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.