Wat is RSS?

Hoe gebruik ik het?

internet, technologie

RSS is een internettaal die zorgt dat anderen de informatie van jouw pagina makkelijk kunnen lezen. Het wordt vooral gebruikt bij pagina's die vaak verversen, zoals nieuwspagina's of weblogs.

RSS is een toepassing van internetmetataal XML. Het kan dus ook voorkomen dat je die afkorting regelmatig ziet staan, in plaats van RSS.

Hoe werkt RSS precies? Stel je hebt een eigen internetpagina, dan kan je gebruik maken van een zogenaamde RSS Feed. Deze maakt een link aan die direct naar jouw pagina verwijst. Als je deze in een RSS reader invult, ga je alleen niet naar de pagina toe maar worden alle berichten in de reader getoond. Zo kunnen mensen dus vanuit die ene pagina, door die te bekijken, op de hoogte blijven van de laatste berichten van diverse pagina’s. Dat bespaart weer een zoektocht langs vijf internetpagina’s om te kijken of er ergens toevallig een nieuw berichtje is verschenen om er achter te komen dat de tijd van het zoeken en laden voor niets is geweest. Ook andere internetpagina’s kunnen de RSS Feed oppakken waardoor jouw content op hun (verzamel)site komt. Een RSS Feed kun je goed vergelijken met een nieuwsbrief. Het grote verschil is dat bezoekers geen e-mailadres hoeven op te geven om je RSS Feed te lezen en dat hun RSS reader bepaalt hoe de informatie in de feed wordt weergegeven. Er zijn vele websites die RSS feeds aanbieden. Je kunt ze vaak herkennen aan een RSS/XML logo'tje op hun pagina.

Afkorting

RSS, of Really Simple Syndication, is een familie van webfeed formaten. De afkorting RSS heeft drie betekenissen, namelijk:

  • RDF Site Summary (waar RDF staat voor Resource Description Framework)

  • Rich Site Summary

  • Really Simple Syndication

Je kan de RSS-bestanden dus lezen via een speciale RSS-lezer maar ook via speciale websites. Hierbij valt te denken aan Feedzilla, Feedo, Google Reader of RSSNet.nl. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe. Met sommige RSS-lezers kan ook meteen geblogd worden of kan je Usenet-groepen bezoeken.

Scrapen

Een ander begrip dat af en toe opduikt bij RSS is scrapen. Dit kwam regelmatig voor in de begintijd van RSS en betekent dat een gewone HTML-pagina omgezet wordt naar een ander formaat, bijvoorbeeld XML of RSS.

Zelf doen

Als je zelf een pagina hebt waar regelmatig nieuwe dingen verschijnen, is het handig om een eigen RSS-bestand te maken. Als je een beetje HTML-taal kan en veel knipt en plakt is het zeker niet moeilijk. Klik hier voor een eenvoudige instructie.

Wat vind je van dit artikel?