Hoe maak ik een RSS Feed op mijn pagina?

RSS voor beginners

04 juni 2007

Als je een RSS-feed maakt op je pagina, kan iedereen makkelijk op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat jij publiceert. Dit is niet heel moeilijk te doen. In dit artikel een korte inleiding. Binnen een half uur heb je een eigen RSS-feed.

Als je meer wilt lezen over RSS in het algemeen en wat het precies is, klik dan hier voor het RSS-artikel.

Dan over het maken van een RSS-feed op je eigen pagina. Dit bestaat uit drie delen.

  1. De titel

  2. De link

  3. De omschrijving

Deze moeten geplaatst worden op de vetgedrukte stukken in de internettaal die hieronder staat. Bij de titel en beschrijving website kan je schrijven wat je wilt, het hoeft niet perse terug te komen op de oorspronkelijke pagina, waarnaar je verwijst.

In het eerste stuk geef je aan welke RSS versie je gebruikt. Dit is zeker in het begin vaak 2.0. Het deel daaronder is de beschrijving van je gehele website. De RSS-feed herkent dat omdat het niet begint met <item>. De echte nieuwsberichten moet je dus wel beginnen met <item> zoals je daaronder ziet staan.

RSS2 bestand

Een eenvoudig RSS2 bestand met 2 items ziet er als volgt uit:

 <?xml version="1.0"?>

 <rss version="2.0">

 <channel>

 <title>Titel website</title>

 <link>http://www.locatie_website.nl/</link>

 <description>beschrijving website</description>

 <item>

 <title>titel item 1</title>

 <link>http://www.locatie_website.nl/item1.html</link>

 <description>omschrijving item 1</description>

 </item>

 <item>

 <title>titel item 2</title>

 <link>http://www.locatie_website.nl/item2.html</link>

 <description>omschrijving item 2</description>

 </item>

 </channel>

 </rss>

Uploaden

Als je dit gedaan hebt, kan je het op internet zetten. Allereerst moet je het bewaren, dit gebeurd met de uitgang van .xml dus bijvoorbeeld: MKBservicedesk.xml. Als je dit gedaan hebt, kan je het uploaden op je server. Het makkelijkst is dan om het gewoon in de home directory te plaatsen. Het webadres voor de RSS feed wordt dan: http://www.voorbeeldadres.nl/MKBservicedesk.xml

Niet vergeten

Iedere keer als je een artikel plaatst op je website moet je ook de RSS feed aanpassen. De titel, beschrijving en link moeten dan aangepast worden, dat is een kwestie van een minuut werk. Als je dit niet doet, loopt je RSS feed in de RSS readers automatisch achter. Over het algemeen bestaat een feed uit vijftien items. De nieuwste items zet je bovenin en item zestien haal je steeds weg.

Tot slot

Controleer altijd of je fouten hebt gemaakt in je RSS-bestand. Als je namelijk ook maar één code net verkeerd opschrijft, kunnen er al problemen ontstaan. Via http://feedvalidator.org/ kan je de pagina controleren. Zorg dat je het bestand geupload hebt en vul de link op de pagina van de Feed Validator in. Mocht je fouten gemaakt hebben, dan wordt dat snel genoeg opgemerkt.