Mogelijk gemaakt door:

Wettelijke betalingstermijn van 30 dagen

Kortere betalingstermijn om liquiditeitspositie kleine ondernemers te verbeteren 

De wettelijke betalingstermijn voor grootbedrijven aan mkb’ers en zzp’ers is sinds 1 juli 2022 verkort van 60 naar 30 dagen. Overheden zijn al sinds 2013 verplicht facturen binnen 30 dagen te betalen. De kortere wettelijke betaaltermijn moet ervoor zorgen dat de liquiditeitspositie van kleine ondernemers verbetert. Hoe werkt dat in de praktijk als het aankomt op factureren? 

Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd

Wat is de wettelijke betalingstermijn van een factuur?

Welke betalingstermijn voor een factuur geldt, is afhankelijk van het type klant. Grote bedrijven moeten dus sinds juli 2022 facturen aan mkb- en zzp’ers binnen 30 dagen betalen. Mkb-bedrijven onderling kunnen nog een maximale betalingstermijn van 60 dagen afspreken als beide mkb-partijen akkoord gaan. Zonder specifieke afspraken geldt echter standaard een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

Kortere betalingstermijn voor een betere cashflow

Vroeger mochten grote bedrijven een betalingstermijn van 60 dagen hanteren. Deze aanpassing is bedoeld om mkb-bedrijven en zelfstandigen zonder personeel (zzp) meer zekerheid te bieden in hun cashflow. Zij hebben namelijk minder financiële weerbaarheid dan grote bedrijven, een belangrijke verandering dus.

Wettelijke betalingstermijnen voor mkb, grootbedrijf en overheid

MKBGrootbedrijfOverheid
Geen betalingstermijn overeengekomen?30 dagen30 dagen30 dagen
Maximale betalingstermijn60 dagen30 dagen (bij betalingen aan mkb/zzp)30 dagen
Maximale betalingstermijn bij wettelijke uitzondering> 60 dagen> 30 dagen alleen mogelijk bij betalingen tussen grootbedrijven onderling60 dagen (alleen in specifieke uitzonderingsgevallen, zoals complexe overheidsopdrachten

Criteria grootbedrijf

Maar wanneer is een bedrijf een grootbedrijf? Volgens Europese regelgeving valt een bedrijf onder de noemer grootbedrijf als het aan minstens twee van de drie criteria voldoet:

  • Meer dan 250 werknemers in dienst (in fte; voltijdsequivalenten)

  • Meer dan € 50 miljoen omzet per jaar

  • Een balanstotaal hoger dan € 25 miljoen

Toch mogen ook grootbedrijven in sommige gevallen een langere betalingstermijn hanteren dan 30 dagen. Dit geldt alleen voor grootbedrijven onderling. Daarnaast zijn deze uitzonderingen alleen toegestaan in sectoren waar langere betalingstermijnen gebruikelijk zijn. Bijvoorbeeld vanwege langere productietijden, seizoensinvloeden of complexe leveringsprocessen.

Voorwaarden voor een geldige uitzondering op betalingstermijn 30 dagen:

  • De langere betalingstermijn moet in de zakelijke overeenkomst staan.

  • De langere betaaltermijn mag niet onredelijk zijn voor de schuldeiser.

  • Het geldt niet voor grootbedrijven die zaken doen met mkb’ers of zzp’ers. Hiervoor geldt een maximale betalingstermijn van 30 dagen. Geen uitzonderingen mogelijk.

Kortere betalingstermijn mkb en zzp onderling

Als zzp’er of mkb’er kun je onderling een kortere betalingstermijn aanhouden, zoals 14 dagen. Of zelfs één van maximaal 60 dagen. Maar wijk je af van de standaard 30 dagen, dan moet je dit altijd schriftelijk vastleggen. Je maakt hierover dus zelf afspraken met de tegenpartij. De enige eis is dat je betalingstermijn niet onredelijk mag zijn. Je kunt zelfs afspreken vooraf te betalen. Spreek je niets af? Dan geldt gewoon de wettelijke betalingstermijn van maximaal 30 dagen.

Betalingstermijn bij consumenten  

Bij leveringen aan consumenten biedt de wet geen strikte betalingstermijn, en ben je als leverancier vrij om een eigen termijn te bepalen, mits deze redelijk is. Voor bepaalde transacties kun je een aanbetaling van maximaal 50% vragen van consumenten. Houd er echter rekening mee dat je dit niet zomaar mag opnemen in de algemene voorwaarden; dit moet duidelijk worden afgesproken met de klant.

Wil je graag dat je klant vooraf betaalt? Daarover staat in de wet dat een consument verplicht kan worden tot een aanbetaling van maximaal 50%. Hier kan je als bedrijf van afwijken, maar dan is dat een afspraak tussen koper en verkoper. Dit mag je niet in de algemene voorwaarden zetten.  

Lees meer hierover in het artikel ‘Kan ik klanten vragen vooruit te betalen?’  

Geen of te late betaling?  

Wordt je factuur niet of te laat betaald? Dan mag je een standaardvergoeding voor incassokosten vragen. Je hoeft hiervoor geen aanmaning te sturen. Heb je niets afgesproken over de hoogte van de vergoeding? Dan is de vergoeding een percentage van de rekening. Het minimumbedrag van de vergoeding is 40 euro. Daarnaast mag je wettelijke rente in rekening brengen.  

Lees ook het stappenplan: Wat als je factuur niet betaald wordt?  

Ontdek het gemak van een geautomatiseerd facturatieproces

Wettelijke betalingstermijnen of niet, het zal toch met enige regelmaat voorkomen dat een openstaand factuurbedrag later op je rekening staat dan de wettelijke - of afgesproken - betalingstermijn. En dat kan vervelend uitpakken voor je cashflow. Daarom is het strak beheren van betalingstermijnen essentieel voor het gezond houden van je bedrijfsvoering. En dat kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van boekhoud- of facturatiesoftware. Met dergelijke softwarepakketten profiteer je van een heleboel voordelen:

  • Beter inzicht in je cashflow

  • Snellere betalingen

  • Adequate opvolging bij wanbetaling

  • Meer betalingsmogelijkheden voor je klanten of opdrachtgevers

  • Minder fouten

  • Minder tijd kwijt aan administratieve handelingen

  • Professionele uitstraling dankzij gestroomlijnde facturen

  • Automatische herinneringen bij openstaande facturen

  • Altijd en overal toegang tot je facturen via de cloud

Sneller je facturen betaald

Benieuwd hoe facturatiesoftware er in de praktijk uitziet? Bezoek dan eens de website van onze kennispartner Teamleader. Met de facturatiesoftware van Teamleader wordt het factureren niet alleen eenvoudiger, maar ontvang je je betalingen gemiddeld tot wel 2x sneller. Dankzij functies zoals directe online betaalmethodes, QR-codes op facturen en automatische betalingsherinneringen hoef je minder lang te wachten op je geld en heb je meer grip op je cashflow. Zo blijft je bedrijfsvoering soepel draaien en hoef je je geen zorgen te maken of je je eigen rekeningen wel op tijd kunt voldoen.

Veelgestelde vragen

Wat is de wettelijke betalingstermijn voor bedrijven?

Betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgesteld. Sinds 1 juli 2022 is deze betalingstermijn maximaal 30 dagen.

Wat is de wettelijke betalingstermijn voor consumenten?

Voor het leveren aan consumenten is geen betalingstermijn vastgelegd in de wet. Wel moet je betalingstermijn redelijk zijn.

Is 14 dagen een wettelijke betalingstermijn?

Nee, dat is niet zo vastgelegd. Als je levert aan consumenten mag je dat wel zo afspreken, maar dat is niet wettelijk bepaald. Facturen tussen bedrijven en tussen bedrijven en overheden moeten uiterlijk binnen 30 dagen betaald zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.