Via de KvK je concurrentie in de gaten houden, hoe doe je dat?

Welk bedrijf zit waar en hoe doen ze het?

franchise-collaboration-cooperation-concession-business-license-expansion-empire-company-partnership t20 9kkegK

Wil jij een nieuwe onderneming starten? Je kunt via de Kamer van Koophandel (KvK) onderzoek doen naar informatie over jouw branche en je concurrentie. Waar zitten je concurrenten volgens de KvK en hoe goed doen ze het?

Weet je niet waar ondernemers uit jouw branche zitten en hoe jouw branche eruit ziet? Op het platform Ik ga starten kun je terecht voor specifieke informatie over jouw branche. Op de website kun je jouw branche aanklikken, waarna je onder andere cijfers & trends kunt zien en een kennisapp kunt downloaden. Deze app houdt je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw branche en regio, biedt economische onderzoeken en informatie op regionaal, maar ook landelijk en internationaal niveau. Zo krijg je een beter beeld van de branche waarin je gaat ondernemen.

Concurrentie

Ben je op zoek naar informatie over je concurrentie? Dan kun je bij de KvK terecht. Via de zoekmodule op de website van de KvK kun je aangeven in welke branche en regio je zoekt. Via pop-ups op een kaart kun je zien hoeveel bedrijven in jouw branche er in welke regio zitten. Je kunt dit helemaal toespitsen per gemeente en subbranche. Verder kun je ook zien hoeveel mensen er in die gemeente wonen, wat het gemiddelde inkomen is en zelfs hoeveel mensen leven van een uitkering. Niet alle informatie hoeft relevant te zijn voor jouw bedrijf, maar zo krijg je wel een goed beeld van de omgeving waarin je gaat ondernemen.

Niet alleen voor nieuwe ondernemers kan deze informatie handig zijn, ook voor ondernemers die al even bezig zijn, is parate kennis over concurrentie waardevol. Zo kun je namelijk zien wat jij beter kan doen, en waarin jij al voorloopt op je concurrenten. De site en de app van de KvK geven je hierover handige informatie.

App

De KvK heeft ook een handelsregister app die je kunt gebruiken. Hiermee kun je zien wanneer een bedrijf gestart is, hoeveel personeel er werkt en wie eigenaar is van het bedrijf. Ook kun je binnen je eigen buurt zoeken naar nieuwe ontwikkelingen via de functie ‘Buurt Update’. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke bedrijven gestart zijn en welke bedrijven failliet zijn gegaan in jouw omgeving.

Je kunt kiezen voor een beknopte versie of een uitgebreidere versie, afhankelijk van wat voor informatie je zoekt bij de KvK. Voor alleen een telefoonnummer of mailadres kun je bijvoorbeeld bij de beknopte versie terecht. Als je op zoek bent naar kantoor of een omschrijving van de activiteiten van een bedrijf, dan kun je beter naar de uitgebreide versie van de KvK kijken.

Jaarrekening

Bekijk jij weleens de jaarrekening van je concurrenten? Wat voor omzet hebben zij afgelopen jaar gedraaid? Hoe goed doe jij het zelf in verhouding tot je concurrenten? Ook dit soort informatie kun je terugvinden bij de KvK. Immers, iedere ondernemer moet zich inschrijven bij de KvK.

Concurrentieanalyse

Weet je niet precies wat je moet doen met al die informatie? Dan kun je eerst een concurrentieanalyse maken. Op de site van de KvK word je hierbij geholpen, door middel van een stappenplan. Je kijkt onder andere naar de doelgroep, prijzen, producten en diensten. Dit kan je verder helpen om je concurrentie in de gaten te houden en voor te blijven.

Concurrentieanalyse

Weet je niet precies wat je moet doen met al die informatie? Dan kun je eerst een concurrentieanalyse maken. Op de site van de KvK word je hierbij geholpen, door middel van een stappenplan. Je kijkt onder andere naar de doelgroep, prijzen, producten en diensten. Dit kan je verder helpen om je concurrentie in de gaten te houden en voor te blijven.

Whitepaper: Waar je aan moet denken als startende zzp'er

GRATIS

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Romy Donk