Zo kun jij bijtelling voorkomen

Rittenregistratie made easy!

05 februari 2020 3 minuten

Niemand zit te springen om bijtelling. Gelukkig is er een manier om het te voorkomen, namelijk door maximaal 500 privékilometers per kalenderjaar in je zakelijke auto te rijden. Hier moet je de Belastingdienst dan wel even een nauwkeurige verantwoording van geven. Dit doe je met een kloppende rittenregistratie. Hier lees je er alles over.

Wat is een ritregistratie?

Ritregistratie: een overzicht van alle gereden ritten die je per kalenderjaar in jouw zakelijke auto rijdt. Hierin staat welke ritten je zakelijk maakt en welke privé. Het maakt deel uit van de bijtellingsregels van de Belastingdienst en die heeft deze gegevens nodig om te bepalen of je bijtelling moet betalen. Bewaar deze gegevens goed en lang, zo’n 7 jaar. De Belastingdienst kan je rittenregistratie namelijk tot zolang geleden opvragen. Naast het kenteken, het merk en het type auto moet je van elke rit de volgende informatie vastleggen:

  • de bestuurder

  • datum en ritnummer

  • kilometerstand begin en einde rit

  • tijd en adres vertreklocatie

  • tijd en adres aankomstlocatie

  • stationaire tijd

  • de gereden route op een kaart

  • de gereden snelheid tijdens de rit

  • aard van de rit (zakelijk/privé).

Bijtelling voorkomen

Je mag maximaal 500 kilometer per kalenderjaar privé rijden met je zakelijke auto. Tenminste, als je bijtelling wilt voorkomen. Om dit te bewijzen aan de Belastingdienst heb je een sluitende rittenregistratie nodig. Daarnaast kun je via het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aan de Belastingdienst laten weten dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Wel moet je, samen met de verklaring, overtuigend aantonen dat je aan de regels voldoet.

Alle auto’s in het vizier

Welke routes heeft de zakelijke auto gereden en hoe lang stond deze stil? De Belastingdienst heeft dit soort informatie nodig om na te gaan of je bijtelling moet betalen of niet. Hierbij gaat het om vaste routes, maar ook om omrijkilometers. Deze informatie kan voor jou ook economisch voordelig zijn, omdat het helpt om efficiënt(ere) routes uit te stippelen en in te spelen op de actualiteit.  Helemaal als je een automatische rittenregistratiesysteem hebt. Hiermee kun je realtime zien waar jouw voertuigen zijn. Komt er een volle wagen aan? Vanaf je scherm zorg je ervoor dat er binnen no-time medewerkers klaar staan om de vracht uit te laden.

Handmatig bijhouden

Je kunt op veel manieren je ritten registreren. Je kunt het handmatig doen, via een rittenregistratie formulier of een rittenregistratieboekje. Hierin noteer je alle ritgegevens en gereden afstanden. Voordeel van handmatige rittenregistratie is dat het niets extra’s kost.

Nou ja, niets… Handmatige rittenregistratie kost wel tijd, veel tijd. Ook is het foutgevoelig. En mocht je je een keer vergissen, dan kan de Belastingdienst de administratie ongeldig verklaren. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen - en daar zit niemand op te wachten.

Automatisch alles op een rij

Een digitaal rittenregistratiesysteem is het meest effectieve en betrouwbare instrument om je ritgegevens vast te leggen. En niet onbelangrijk; het bespaart zorgen, tijd en geld. Vergelijk wel altijd de rittenregistratie-aanbieders op bijvoorbeeld de contracttermijn, aangeboden keurmerk, garantie, maandelijkse kosten en uitbreidmogelijkheden. En vergeet niet de inbouwkosten en service te checken! Het rittenregistratiesysteem van RitAssist is bijvoorbeeld modulair uitbreidbaar, maar ook maandelijks opzegbaar. De aangeboden black-box is geen plug-and-play oplossing; dit betekent dat er een monteur langs moet komen voor de inbouw.

Een rittenregistratiesysteem voorzien van het officiële Keurmerk Ritregistratiesystemen voldoet standaard aan de strenge eisen van de Belastingdienst. Hierdoor heb je geen omkijken meer naar een sluitende verantwoording aan de Belastingdienst. Zo houd jij meer tijd over voor leukere en belangrijkere dingen.

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst?

 De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? En ben jij goed voorbereid? Test het nu en ontvang tips voor een optimale mobiliteit.