Een zakelijke rekening is niet altijd wettelijk verplicht. Of je een zakelijke bankrekening moet openen, hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf. Hoe zit het met dit onderscheid? En waarom openen veel ondernemers een zakelijke rekening, ook als ze dit niet wettelijk verplicht zijn?

Bv of nv: zakelijke rekening is verplicht
Heb je een bv of een nv? Dan is een zakelijke rekening openen niet alleen handig, maar ook verplicht.
Een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv) zijn rechtsvormen met een eigen rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat een bv of nv een eigen identiteit heeft‚ los van jou als eigenaar. Als directeur ben je in dienst van de bv.
De bv of nv is aansprakelijk voor schulden en verplichtingen, niet de oprichter. De rechtspersoon (jouw bv of nv) kan jouw privérekening dus niet gebruiken. Een zakelijke rekening is daarom verplicht.
Een zakelijke rekening openen is vaak makkelijk. Bij onze vertrouwde partner Qonto open je een zakelijke rekening online in 10 minuten.
Vereniging of stichting: zakelijke bankrekening vaak verplicht
Heb jij een vereniging of een stichting die donaties ontvangt? Ook dan is een zakelijke rekening verplicht.
Verenigingen en stichtingen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) met volledige rechtsbevoegdheid, zijn rechtspersonen. Dan geldt dus hetzelfde als voor een nv of bv. Als zij donaties, subsidies of contributies willen ontvangen, moeten zij dus een aparte zakelijke rekening openen.
Je kunt je vereniging ook oprichten met zogenaamde beperkte rechtsbevoegdheid. Je blijft dan zelf aansprakelijk voor schulden en je mag geen erfenissen, schenkingen en subsidies ontvangen. Een zakelijke rekening is in dit geval niet wettelijk verplicht.
Eenmanszaak, vof of maatschap: zakelijke rekening is niet verplicht
Heb je een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of commanditaire vennootschap? Dan is een zakelijke bankrekening niet wettelijk verplicht.
Een eenmanszaak, vof, maatschap of een commanditaire vennootschap zijn geen rechtspersonen. Zzp'ers, vennoten en maten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf. Als je wilt, mag je van de overheid en de Belastingdienst dus je privérekening blijven gebruiken.
Regels van de bank
Hoewel een privérekening gebruiken voor je eenmanszaak of vof wettelijk is toegestaan, denkt de bank daar vaak anders over. Veel banken verbieden het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden. Meestal staat dat in de algemene voorwaarden. De bank neemt contact met je op als blijkt dat je te veel zakelijke transacties hebt.
Veel zelfstandige ondernemers hebben een zakelijke rekening
Hoewel een zakelijke rekening niet verplicht is voor zzp'ers met een eenmanszaak, openen veel zelfstandigen toch een professionele rekening. Uit een enquête van online bank Knab (2024) onder 650 zzp'ers blijkt dat de meeste zzp'ers een zakelijke bankrekening hebben. Onder zzp’ers die zich vóór 2022 inschreven bij KVK, heeft 88% een zakelijke rekening.
Lees ook: Online een zakelijke rekening openen: waar kan het en hoe werkt het?
Waarom een privérekening zakelijk gebruiken?
Uit het onderzoek van Knab blijkt dat startende ondernemers vaak nog hun privérekening gebruiken. 38% van de zzp’ers die zich in 2022 inschreven bij de KVK, lieten in 2024 hun zakelijke inkomsten nog bijschrijven op hun particuliere bankrekening. Waarom? Ze weten nog niet of ze willen blijven ondernemen of ze zijn er simpelweg nog niet aan toegekomen om een zakelijke rekening te openen. Verder is een privérekening vaak goedkoper dan een zakelijke rekening. Klanten kunnen je facturen in principe zonder problemen naar je overmaken.
Voordelen van een zakelijke bankrekening
De meeste ondernemers openen een zakelijke rekening, ook als ze dit niet verplicht zijn door de Belastingdienst. Allereerst omdat een privérekening zakelijk gebruiken meestal niet mag van de bank. Verder ziet een zakelijke rekening er professioneler uit. Als je klant geld overmaakt of een IBAN-check doet, ziet die jouw eigen naam in plaats van je bedrijfsnaam.
Er zijn nog meer voordelen. Zo biedt een zakelijke rekening meer financieel overzicht voor jou, jouw boekhouder en de Belastingdienst. Als je de zakelijke rekening koppelt aan je boekhoudpakket, scheelt dat veel tijd. Tot slot zijn de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar.
Lees ook: Wat is de beste zakelijke rekening?