Wat is de beste zakelijke rekening?

Zo kies je de beste aanbieder en pakket dat bij je past

euro bank financiering starters

Als ondernemer is het belangrijk de beste zakelijke rekening te kiezen bij een bank die goed aansluit bij je wensen en ideeën. Hoe kies je de juiste bank en wat mag je van een bank verwachten?

Hoe kies je de beste zakelijke rekening? 

Er zijn verschillende banken met allemaal een ander aanbod. Sommige banken bieden een totaalpakket, bij anderen kun je zelf je pakket samenstellen. Zowel een totaalpakket als een zelf samen te stellen pakket hebben zo z'n voordelen. 

Totaalpakket of zelf samenstellen?

Bij een samengesteld pakket weet je zeker dat je bij een zakelijke rekening niet teveel betaalt voor diensten die je eigenlijk niet gebruikt. Maar een totaalpakket is vaak voordeliger en daarmee weet je zeker dat je alle benodigde producten in huis hebt. 

Niet al deze extra voordelen zullen op jou van toepassing zijn. Houd daarom in de gaten of de kosten van de rekening voor jou in verhouding staan met de extra’s waar jij wat aan hebt. Of andersom: kies die rekening die jou de meeste voordelen biedt. Houd daarbij niet alleen rekening met je huidige situatie maar ook met waar je naartoe wilt.  Bijvoorbeeld: Verwacht je een sterke groei, of blijft het aantal overschrijvingen waarschijnlijk altijd laag? 

Overwegingen bij de keuze voor de beste zakelijke rekening

Voor de beste zakelijke rekening kies je een bank die past bij jouw eisen. Houd hierbij rekening met bijvoorbeeld de dagelijkse gang van zaken: 

 • Moet het kantoor dichtbij zijn? 

 • Wat zijn de internet en mobiele mogelijkheden? 

 • Van welke functies wil ik gebruik gaan maken? 

Maar ook met andere voordelen die een bank kan regelen: 

Welke banken zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen? 

Er zijn tal van banken in Nederland waar je terecht kunt, maar welke biedt nu de beste zakelijke rekening? We maken onderscheid tussen de beste banken voor mkb’ers en zzp’ers.  

Beste bank voor zakelijke rekening mkb’ers  

De beste bank voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is volgens onafhankelijk banken vergelijker zakelijkbankieren.nl ABN AMRO. Daarnaast komen ook de volgende banken goed uit de bus:  

 • RegioBank (RegioBank MKB rekening)  

 • ING (ING Ondernemerspakket) 

 • Rabobank (Rabo Zakelijke Rekening) 

 • Bunq (Easy Money Business) 

 • Triodos Bank (Triodos Internet Zaken Rekening) 

Belangrijkste verschillen tussen deze banken zit vooral in bijkomende kosten. Zo betaal je bij sommige banken niets voor banktransacties, terwijl andere banken wél een klein bedrag per transactie in rekening brengen. De vaste maandelijkse kosten voor een zakelijke rekening verschillen niet zoveel van elkaar per aanbieder. 

Beste duurzame zakelijke rekening

Weegt duurzaamheid ook mee in jouw keuze voor de beste zakelijke rekening? Dan is Triodos Bank (Triodos Internet Zaken Rekening) een goede optie. Voor ondernemers die veel andere valuta inkopen en verkopen is Wise een goede keuze. 

Beste bank voor zzp’ers 

In de zoektocht naar beste bank voor startende ondernemers kom je ook banken tegen die zakelijke rekeningen aanbieden speciaal voor zzp’ers. Deze rekeningen zijn aantrekkelijk, want ze zijn een stuk goedkoper dan reguliere zakelijke rekeningen. 

KNAB en SNS waren de eerste banken in Nederland die zakelijke rekeningen speciaal voor zzp’ers aanboden. Je zou de volgende banken kunnen overwegen: 

 • KNAB (beste keuze Consumentenbond: eerste 500 transacties elk jaar gratis en laag maandbedrag van € 7,-) 

 • ASN Bank  

 • SNS 

 • Rabobank  

Een gratis zakelijke rekening is ook mogelijk, maar dan moet je bij onze oosterburen een rekening openen. De Duitse bank N26 biedt gratis zakelijke rekeningen aan (N26 Business-rekening). Nadeel van N26 is wel dat de communicatie in het Engels verloopt en dat je geen zakelijke rekening mag openen als je al een particuliere rekening hebt.

Verschillen in mogelijkheden zakelijke betaalrekening 

Naast prijs zitten er nog een aantal andere verschillen tussen pakketten die van belang kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld een winkel met pinautomaat of wil je incasso’s laten uitvoeren bij klanten? Check dan goed of dit zit inbegrepen bij het pakket en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.