Internationale yogadag: 'Moment om je team kennis te laten maken met yoga'

Interview met Gina Guldenaar, projectleider bij Zorg van de Zaak

Internationale yogadag

Bedrijfsyoga heeft veel voordelen. Het helpt je medewerkers ontspannen, het versterkt het teamgevoel en bovendien kan iedereen meedoen. Gina Guldenaar (Zorg van de Zaak): "Het geitenwollensokken-imago is al lang achterhaald."

De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen tot internationale Yogadag. Op de dag van de zomerzonnewende worden wereldwijd vele yoga-sessies georganiseerd. "Het is een mooi moment om jouw team kennis te laten maken met yoga", zegt Gina Guldenaar. Zij is al jaren enthousiast over yoga. Als projectleider MKB bij Zorg van de Zaak weet zij alles over fit en vitaal werken in het bedrijfsleven.

"Yoga is een geweldige manier om te ontspannen na een drukke werkdag of in de pauze", zegt ze. "Het helpt je in balans te komen, te ontspannen en sterker te worden."

Op je eigen manier

Ze benadrukt dat iedereen mee kan doen. "Bij yoga komt geen oordeel kijken, iedereen mag het op zijn eigen manier doen. Een yogaleraar kan helpen oefeningen op een manier te doen die past bij jouw lichaam."

Ze merkt dat steeds meer mensen enthousiast worden over yoga. "Het geitenwollensokken-imago is al lang achterhaald", zegt Guldenaar. "In mijn yogaklas zitten mensen van alle leeftijden met allemaal verschillende achtergronden. Ieder heeft zijn eigen doelen en doet het op zijn eigen tempo."

Werkt een deel van je team op afstand? Er zijn ook digitale of hybride yogalessen beschikbaar. Omdat iedereen mee kan doen, is het ook zeer geschikt voor teambuilding.

Internationale Yogadag - Gina Guldenaar

Yogadag in jouw bedrijf

Internationale Yogadag staat dan ook op de MKB FiT-kalender van Zorg van de Zaak. Dat is een hulpmiddel om het hele jaar door aandacht te besteden aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team. De afkorting FiT staat voor Functioneren in de Toekomst. Op de FiT-kalender staan data die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van jouw team.

Als je het hele jaar door vaste dagen kiest om aan de slag te gaan met vitaliteit, verkleint dat de kans dat het erbij inschiet in drukke tijden. "In stressvolle periodes zijn sport en ontspanning extra belangrijk", zegt Guldenaar. "Ik raad ondernemers dus altijd aan de gratis fitkalender aan te vragen en te personaliseren. Kies zelf de momenten die passen bij jouw team. Ik adviseer om minstens eens per maand extra aandacht te besteden aan zo'n fitmoment."

Yoga op de zaak: leuk en niet verplicht

Tijdens Yogadag kun je bijvoorbeeld een yogaworkshop organiseren bij jou op de zaak. Guldenaar: “Maak het niet verplicht, maar vooral leuk en laagdrempelig om mee te doen.”

Als het bevalt, kun je vaker bedrijfsyoga organiseren of medewerkers korting geven op yogalessen. Een andere optie zijn korte yogasessies in de pauze. Daarmee geef je medewerkers ontspanning en stressverlichting midden op de dag. Er bestaan ook online yoga-abonnementen, waarmee medewerkers lessen kunnen volgen op hun eigen tijd en locatie.

Download de MKB FiT kalender

Ontspannen en in balans

Guldenaar ontdekte yoga jaren geleden tijdens een vakantie in Spanje. Voorheen sportte zij heel actief, maar zij moet daarbij altijd rekening houden met een fysieke beperking aan haar rug. “Intensief sporten werd steeds moeilijker, mijn lichaam was uit balans”, vertelt ze. “Ik merkte dat het beter ging op vakantie. Ik was dan meer ontspannen.”

Ze probeerde yoga voor het eerst op het strand. “Ik merkte dat ik er rustig van werd in mijn hoofd en mijn lichaam meer in balans raakte”, zegt ze. “Toen ging ik ook thuis met yoga aan de slag. Dat heeft goede invloed op mijn werkdag. Ik ben gisteren naar yoga geweest en daardoor zit ik vandaag veel beter op mijn stoel. Ook heb ik een opgeruimd hoofd.”

Verder helpt yoga haar omgaan met haar chronische rugpijn. “Ik ben me bewuster van de signalen van mijn lijf”, vertelt ze. “Overcompenseren of klachten negeren, dat doe ik nu niet meer. Kortom, yoga helpt mij op allerlei manieren om gezond te blijven.”

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.