Hoe ziet een voorbeeld ontslagbrief eruit?

Je werknemer neemt ontslag. Dit zijn de elementen die een goede ontslagbrief horen te staan.

20 april 2021 2 minuten

Een werknemer geeft te kennen dat hij een nieuwe baan heeft gevonden en daarom ontslag neemt. Dan zal hij je een ontslagbrief overhandigen waarin hij aangeeft dat hij uit dienst wil treden bij jouw bedrijf. Wat staat er in een ontslagbrief? Lees hier alles over een ontslagbrief schrijven en check onze handige voorbeeld ontslagbrief.

Elementen goede ontslagbrief

Een goede ontslagbrief hoort een aantal kenmerken te hebben. Het is namelijk de officiële aankondiging dat een werknemer zijn contract wil ontbinden. Het is dus belangrijk dat deze brief duidelijk is, zodat er geen misverstanden ontstaan bij zowel de werknemer als werkgever. Wat zijn een aantal van die standaardelementen?

Denk daarbij aan:

  1. Naam en adres werknemer

  2. Naam en adres bedrijf

  3. Plaats en datum van versturen

  4. Opzegging arbeidscontract

  5. Datum waarop de werknemer uit dienst treedt

  6. Opzegtermijn

  7. Optioneel: korte beschrijving van de periode bij het bedrijf

  8. Naam en handtekening

Een toelichting

Naam en adres. Het moet natuurlijk duidelijk zijn wie de afzender en ontvanger van de brief zijn.

Datum en opzegtermijn. De datum is belangrijk om te laten zien dat iemand de opzegtermijn heeft gehonoreerd. De opzegtermijn is afhankelijk van het contract.

Opzeggen arbeidscontract. De ontslagbrief moet duidelijk maken dat de werknemer zijn contract wil beëindigen en per wanneer hij dat wil.

Ondertekening. Er mag natuurlijk geen misverstand over bestaan wie ontslag wil nemen. Vandaar dat de ondertekening cruciaal is.

Ontslagbrief voorbeeld

Hoe kan zo’n ontslagbrief er dan uitzien? Bekijk hieronder een ontslagbrief-voorbeeld. De nummers corresponderen met de zojuist genoemde elementen.


1 Jan Jansen

Hoofdstraat 19

2323 AA Amsterdam

2 Het Bedrijf

Industrieterrein 2

2424 BB Amsterdam

3 Amsterdam, 23 april 2021

Geachte meneer Baas,

4 Via deze brief wil ik laten weten dat ik ontslag neem bij Het Bedrijf omdat ik een andere baan heb aanvaard bij De Onderneming. Deze baan geeft mij nieuwe groeimogelijkheden.

5 & 6 Ik houd rekening met de contractuele opzegtermijn van 1 maand. Mijn arbeidscontract zal aflopen op 24 mei 2021.

7 De afgelopen jaren heb ik met veel plezier gewerkt bij Het Bedrijf. Ik heb veel geleerd en hoop deze vaardigheden in te kunnen zetten in mijn nieuwe functie. Hartelijk dank voor de mooie jaren.

Met vriendelijke groet,

8 Jan Jansen

[Handtekening]


Getuigschrift

Je werknemer kan in zijn ontslagbrief ook vragen om een getuigschrift. Zo’n getuigschrift is een mooie blijk van waardering voor het werk dat je werknemer heeft gedaan. Het zal hem helpen bij eventuele toekomstige sollicitaties.

Ontslagbrief versturen

Een werknemer mag de ontslagbrief op verschillende manieren versturen. Maar omdat e-mail niet de meest zekere vorm van versturen is, is het waarschijnlijk beter om de ontslagbrief te versturen of te overhandigen. Als je echt zekerheid wilt, kun je ervoor kiezen om de brief aangetekend te versturen, zodat je bewijs hebt dat de brief ontvangen is.

Duidelijke ontslagbrief, geen misverstanden

Een goede ontslagbrief is duidelijk en niet te lang, zoals het voorbeeld laat zien. Op die manier kunnen er geen misverstanden zijn en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Ontslag nemen

Als je werknemer ontslag neemt, is de situatie natuurlijk anders dan wanneer je hem moet ontslaan, bijvoorbeeld wegens disfunctioneren of wegens bedrijfseconomische redenen. Bij een ontslag zul je op heel andere dingen moeten letten.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.