Online netwerken, hoe werkt dat?

Wat heb jij als ondernemer aan netwerken via internet?

Online netwerken, hoe werkt dat

Online netwerken - netwerken via internet - wordt steeds populairder en biedt veel mogelijkheden, ook voor ndernemers. Maar wat heb je aan online netwerken en welke verschillende soorten netwerksites zijn er?

Online netwerken

Met een geregistreerd profiel kun je online netwerken. Maar wat heb je hier als ondernemer aan? Naast het bijhouden van persoonlijke ervaringen kun je het gebruiken om contacten met collega-ondernemers en kennissen uit het bedrijfsleven te onderhouden. Door berichten naar vrienden uit je netwerk te sturen houdt je bestaande contacten intact zonder dat je ze persoonlijk hoeft te ontmoeten. Op deze manier kun je je netwerk ook om raad vragen als je een probleem hebt.

De voornaamste reden is dat je je bestaande ondernemersnetwerk kunt uitbreiden met interessante partijen waarvan het minder vanzelfsprekend is dat je ze tegenkomt. Door de grote tussenliggende afstand komt het bijvoorbeeld weinig voor dat ondernemers uit het uiterste zuiden van Nederland ondernemers uit het uiterste noorden ontmoeten. Bijeenkomsten van ondernemersverenigingen die regionaal of nationaal worden georganiseerd vergen de nodige reistijd. Maar door online te netwerken kun je vanachter je computer in contact komen met ondernemers uit het hele land.

Waar kun je online netwerken?

De volgende soorten sites bieden mogelijkheden tot online netwerken:

  • Social media, zoals LinkedIn, Facebook of Twitter, waar je middels korte berichten en hashtags (#) op de hoogte kan blijven wat er in jouw netwerk gebeurt. 

  • Communities in jouw vakgebied of regio, zoals Regio Zwolle Connect.

  • Communities over specifieke interesses of met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken, zoals de Facebookgroep Ambitieuze meisjes voor ondernemende vrouwen of de community Ondernemers voor Ondernemers voor duurzame ondernemers, van Oxfam Novib.

  • De (regionale) communities van MKB-Nederland of VNO-NCW.

Profielen

Netwerksites worden ook wel profielsites genoemd. Om een profiel in te kunnen vullen moet je je eerst registreren. Je vult vervolgens je profiel met persoonlijke informatie zoals je gevolgde opleidingen, werkervaring en bezigheden buiten werktijd. Maar er is vaak ook plek voor persoonlijke voorkeuren zoals je favoriete muziek, vakantiebestemmingen en films. Bij sommige profielsites kun je zelfs een fotoalbum aanleggen en een blog bijhouden. Profielsites zijn de simpelste manier om een persoonlijke website bij te houden omdat je geen verstand hoeft te hebben van het bouwen van websites. Bovendien zijn veruit de meeste profielsites gratis. Je profiel is niet openbaar maar alleen zichtbaar voor connecties.

Virtuele 'connecties'

Je kunt gebruikers die ook een profiel hebben aangemaakt toestemming geven jouw persoonlijke informatie te bekijken. Deze gebruikers worden je 'connecties'. Je kunt als connectie vaak ook persoonlijke informatie van jouw connecties bekijken. Als iemand je profiel bezoekt is zichtbaar wie je connecties zijn. Je connecties vormen gezamenlijk jouw persoonlijke netwerk. Connectieverzoeken kun je altijd weigeren als je iemand niet in je netwerk wilt toelaten.

Connecties op profielsites hebben een andere betekenis dan connecties in het dagelijks leven. Virtuele connecties hoef je niet per sé te leren kennen of lijfelijk te ontmoeten om ze aan je netwerk toe te voegen. Stuit je op een interessante gebruiker waar je meer van wilt weten of die je in de toekomst nodig denkt te hebben? Stuur ze een uitnodiging om je als connectie te accepteren en vergroot zo zelf je netwerk.

Voordelen

De voordelen van online netwerken op een rij:

  • Je bestaande ondernemersnetwerk onderhouden en uitbreiden

  • Geen belemmeringen door plaats en tijd: je netwerkt waar en wanneer je zelf wilt

  • Een groot aantal vrienden die advies kunnen geven

  • Sollicitanten screenen of personeel zoeken

Wat vind je van dit artikel?