Meldpunt achterstallige betalingen: hoe werkt het?

Inzicht in betaalgedrag grootbedrijf aan mkb

Achterstallige rekeningen - rekenmachine - notulen

Sinds 2021 is er een meldpunt achterstallige betalingen, waar je als mkb'er een achterstallige betaling van een grootbedrijf melden. Zo brengt de overheid het betalingsgedrag van het mkb in kaart. Hoe werkt dit en wat heb je er praktisch aan als ondernemer?

Achterstallige betalingen door grote bedrijven: ergernis in het mkb

Het is frustrerend als facturen niet op tijd betaald worden. Zeker als grote bedrijven steevast langere betalingstermijnen hanteren en je als ondernemer weinig tot niets kunt uithalen om dit te veranderen. Vooral in crisistijd kunnen niet-betalende debiteuren een groot probleem zijn. Met het meldpunt achterstallige betalingen wil de overheid in kaart brengen welke grootbedrijven vaak te laat betalen, zodat daar een toezichthouder op gezet kan worden. Ook grootbedrijven moeten namelijk sinds 2022 hun rekeningen binnen 30 dagen voldoen.

Per 1 juli 2022 is de wettelijke betalingstermijn 30 dagen. Dat betekent dat grote bedrijven niet meer 60 maar 30 dagen mogen aanhouden. Eerder was 60 dagen toegestaan, mits dit contractueel was vastgelegd.

Meldpunt achterstallige betalingen: wat is het?

De overheid zag een trend ontstaan op dit gebied en heeft een meldpunt geopend om meer inzicht te krijgen. Via de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kun je anoniem melding maken als een groot bedrijf niet of te laat betaalt. Elke mkb-ondernemer is uitgenodigd melding te maken van betalingsproblemen door grote bedrijven.

Staatssecretaris Keijzer komt hiermee ondernemers uit het mkb te hulp: "Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen. Bijvoorbeeld omwille van de relatie of financiële afhankelijkheid van het grootbedrijf. Met dit meldpunt zetten we een eerste stap naar onafhankelijk toezicht op de naleving van de betaaltermijnen."

Ook wordt geëvalueerd of er onafhankelijk toezicht op dit punt moet worden ingericht. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gebruikt de inzichten uit het meldpunt om hier een beslissing over te nemen. 

Voorwaarden melden wanbetaling

Een belangrijke voorwaarde waaraan een achterstallige betaling moet voldoen om hem te melden, is dat de afnemer de factuur niet heeft betwist. Dat betekent dat de betaling niet tegengehouden mag worden, omdat de tegenpartij het niet eens was met factuur. Denk aan leveringsproblemen, niet voldaan aan voorwaarden of niet volgens afspraak geleverd. Ook is een betaling pas te laat na 30 dagen, omdat dit de wettelijke betalingstermijn is.

Wanneer moet je een achterstallige betaling melden?

Je moet niks, je mag de betaling die niet wordt voldaan melden. Hoe meer meldingen er binnenkomen, hoe beter er ingeschat kan worden of er een permanente toezichthouder moet worden aangewezen.  

Hoe doe je melding van een achterstallige betaling?

Op de website van het meldpunt achterstallige betalingen vul je anoniem een formulier in. Je hoeft hier geen persoonlijke gegevens achter te laten. Je kunt een melding doen tot 25 januari 2023.

Grootbedrijf betaalt later

Uit onderzoek blijkt dat rekeningen door het grootbedrijf steeds later betaald worden. Sinds 2017 mogen bedrijven niet langer dan 60 dagen wachten om facturen te betalen. Eerder waren betalingstermijnen van 90 of zelfs 120 dagen geen uitzondering. 

Nu blijkt dat sinds 2017 vooral grote bedrijven deze wet aangrijpen om hun betalingstermijn die eerst lager was juist te verhogen. In 2018 was de betalingstermijn opgelopen naar 41,5 dagen, terwijl in de tien jaar ervoor sprake was van een daling naar 36,5 dagen.

Bedrijven worden door de ACM aangemerkt als grootbedrijf als ze meer dan 250 medewerkers hebben, minimaal € 40 miljoen omzet of meer dan € 20 miljoen aan bezittingen hebben.

Veelgestelde vragen

Wat is het Meldpunt achterstallige betalingen?

Bij het meldpunt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kun je als ondernemer anoniem melding maken als een groot bedrijf niet of te laat betaalt. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen en die geldt sinds 1 juli 2022 ook voor het grootbedrijf.

Hoe werkt het Meldpunt achterstallige betalingen?

Op de website van de ACM vul je anoniem een formulier in. Je hoeft hier geen persoonlijke gegevens achter te laten. Je kunt een melding doen tot 25 januari 2023. Een belangrijke voorwaarde waaraan een achterstallige betaling moet voldoen is dat (1) die later dan 30 dagen betaald is en (2) de afnemer de factuur niet heeft betwist.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.