3 tips bij het opzetten van een eigen webwinkel

Column Emile Voogd | De juiste verbindingen

28 november 2017

Het opzetten van een eigen webshop, het klinkt simpel. Maar met welke technische aspecten moet je rekening houden en hoe voorkom je dat je in een later stadium tegen zaken oploopt die met een beetje vooruit kijken voorkomen hadden kunnen worden? En wat voor internetverbinding heb je eigenlijk nodig om je webshop goed bereikbaar te houden? Uit eigen ervaring geef ik drie praktische tips die je helpen bij het opzetten van een eigen webwinkel.

1. Kies de juiste hostingpartij

Snelle laadtijden en een stabiel netwerk zijn cruciaal voor een webshop. Hoe snel je webwinkel is (en dus hoe goed bereikbaar), hangt – naast de stabiliteit van je verbinding – voor een groot deel af van de server waarop de site draait. Hierin heb je grofweg drie keuzes: een shared of private server bij een hostingpartij of een geheel eigen server. Wil je alles in eigen hand houden, dan kies je voor de laatste optie. Hierbij is het wel belangrijk dat je de technische kennis in huis hebt om het zelf te doen. Een handig neefje kan in dat geval ook altijd van pas komen.

Ben je minder technisch onderlegd, dan is het uitbesteden van serverhosting aan te raden. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij de keuze voor een hostingpartij. Hebben ze bijvoorbeeld ervaring met de software die jij gebruikt voor je webshop? Het is aan te raden om te kiezen voor een hostingpartij die gespecialiseerd is in de webshop-software die je zelf gebruikt. 

Bovenstaande heeft betrekking op het zelf installeren, inrichten en hosten van je webshop. Er zijn ook partijen waar je een webshop kunt ‘huren’, een zogenaamde hosted webshop. Voor een bepaald maandbedrag heb je een gehoste webshop die je alleen nog moet vullen en promoten. 

Ook geen onbelangrijke vraag: hoe zit het met de service bij een hostingpartij? Is er een telefoonnummer dat je kan bellen als je ergens tegen aanloopt? 

Maak van tevoren een lijstje van zaken die jij belangrijk vindt en zoek vervolgens de hostingpartij die daar het beste bij past. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer service en mogelijkheden je zoekt, hoe meer je zult moeten betalen. 

2. Goed bereikbaar zijn en blijven

Je webshop staat online! Nu is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed bereikbaar blijft, ook bij flinke toename van je publiek. De snelheid van de server waarop je webshop gehost wordt, is hierbij van belang. Maar er zijn ook andere manieren waarmee je ervoor kan zorgen dat je webwinkel sneller laadt. Bewerk bijvoorbeeld altijd de productafbeeldingen die je online zet zodat ze niet te zwaar zijn (en het te veel tijd kost om ze te laden). En voor het snel kunnen uploaden van veel verschillende afbeeldingen (bijvoorbeeld in bulk) is een snelle en stabiele internetverbinding, bijvoorbeeld via glasvezel, onmisbaar.

Ook om verschillende facetten van het beheren van een webshop soepel te laten verlopen (denk bijvoorbeeld aan het persoonlijk contact met de klant ongestoord laten verlopen, het systeem snel laten werken en tegelijkertijd de online marketing beheren) is een stabiele glasvezelverbinding aan te raden. 

Een handige tool om te analyseren hoe snel jouw webwinkel is (en welke onderdelen voor vertraging zorgen) is http://gtmetrix.com/. Behalve een snelheidsanalyse, geeft deze site ook algemene tips om je website sneller te maken. 

3. Versleutelde verbinding

Een belangrijk onderdeel van een webshop is de betaalomgeving, er moet immers ook afgerekend worden. Om een betalingsmogelijkheid in je online winkel te bieden, is een versleutelde verbinding een vereiste. Dit doe je met een SSL-certificaat. Maar het is ook een optie om je hele webshop via een beveiligde verbinding te hosten, en niet alleen het betalingsgedeelte. Deze optie kun je aanvragen bij een hostingpartij. Het hosten van je website via een beveiligde verbinding heeft geen invloed op de snelheid van je webshop. Een bijkomend voordeel is dat Google beveiligde websites interessant vindt en dit meeneemt in zijn SEO-ranking. 

Auteur

Emile Voogd