Stel duidelijke regels op tegen datalekken

Voorkom cybercrime
Nederlandse bedrijven zijn zeker tien miljard euro per jaar kwijt door toedoen van cybercriminelen. Zelf liever geen slachtoffer worden? Stel dan duidelijke regels op.
Laat je website gratis scannen
Klik hier
En ontdek de kwetsbaarheden van jouw netwerk
Doe de scan
Meer weten over cybercrime?
Klik hier
Je vindt het in het dossier!
Lees verder
Wanneer je als ondernemer het slachtoffer wordt van een datalek, ben je daar al snel behoorlijk zuur van. Computers zijn plotseling geblokkeerd, belangrijke documenten verdwenen en gegevens van klanten op straat komen liggen. Daarom is het zo belangrijk dat dataveiligheid hoog op de bedrijfsagenda staat. In de praktijk blijkt het handelen van mensen vaak de zwakste schakel. Een collega laat een USB-stick in de trein liggen, logt in op een onbeveiligd wifi-netwerk, downloadt onbedoeld een virus of klikt op een linkje in een e-mail en opent daarmee een bijlage waarin malware verstopt zit.

 

Regels dataveiligheid

Om al die ellende te voorkomen, is het belangrijk dat je duidelijke regels opstelt en die bovendien deelt met medewerkers:
 
 • Verzoek medewerkers om het gebruik van USB-sticks zoveel mogelijk te beperken.
 • Sta niet toe dat een collega vanaf zijn strandstoel in Zuid-Frankrijk voortdurend inlogt op het netwerk. Vaak zijn de verbindingen op vakantieadressen slecht beveiligd.
 • Verplicht sowieso het gebruik van wachtwoorden op laptops, pc’s en mobieltjes die medewerkers gebruiken om in te loggen op het bedrijfsnetwerk.
 • Sta wachtwoorden als password, 1234567, qwerty of een naam nooit toe. Beter is het om bijvoorbeeld een makkelijk te onthouden zin te nemen en daar dan steeds de eerste letter van ieder woord te nemen.
 • Het downloaden van apps is toegestaan, mits die uit de App Store komen. Zo voorkom je dat medewerkers ongemerkt een virus installeren op jouw netwerk. Apps uit de Google Play Store zijn een minder goed idee. Die worden niet zo goed gecheckt op virussen.
 • Het openen van bijlages en links in de mailtjes van onbekende afzenders is verboden.
 • Wie twijfelt over een mail, moet het bericht meteen in de prullenbak doen.
 • Worden zakelijke laptops regelmatig mee naar huis genomen? Stel dan het gebruik van een VPN-verbinding verplicht. Zo wordt een versleutelde verbinding gemaakt tussen de laptop en het bedrijfsnetwerk en houd je cybercriminelen makkelijker buiten de deur.
 • Medewerkers die met hun eigen computer of laptop toegang hebben tot de gedeelde harde schijf, moeten daarop te allen tijde een virusscanner, firewall en spamfilter hebben geïnstalleerd.
 • Sta niet toe dat medewerkers met hun laptop gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk. Dat is vragen om problemen.
 • Sta het uitwisselen van bedrijfsvertrouwelijke gegevens alleen toe via zogeheten SSL-websites (Secure Sockets Layer). Je herkent zo’n beveiligde verbinding aan het webadres, dat in zo’n geval begint met https.   

 

Aanspreekpunt

En tot slot: zorg ervoor dat medewerkers altijd een vast aanspreekpunt hebben bij wie ze meteen terecht kunnen als ze vermoeden dat het toch is misgegaan!

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten