Sterke groei aantal webwinkels

Ook aantal Nederlanders dat online winkelt stijgt

15 december 2009

Het afgelopen jaar is het aantal webwinkels met ongeveer 40% gestegen. Ook het aantal Nederlanders dat online winkelt stijgt.

De webwinkel

Het aantal Nederlandse webwinkels is het afgelopen jaar met ongeveer 40% gestegen. Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal postorderbedrijven, waaronder ook webwinkels worden gerekend, gestegen van 5.064 in 2006 tot 7.200 dit jaar.

Webwinkeliers zijn over het algemeen jonger dan de gemiddelde ondernemer. Ook zijn er naar verhouding meer vrouwelijke ondernemers online. Ongeveer 28% van alle ondernemers in Nederland is vrouw. Voor webwinkeliers ligt dat percentage op 42%.

De online klant

Al eerder werd bekend dat er ook steeds meer wordt gewinkeld op internet. In 2006 kochten Nederlanders voor 2,82 miljard euro diensten en producten via het internet. Dat is 28% meer dan in 2005. Het meeste geld werd uitgegeven aan reizen; in 2006 zo’n 1,18 miljard euro. Ook witgoed en electronica verkopen goed bij de online shop. Redenen om online te winkelen zijn aantrekkelijke prijzen en gemak van bestellen, ontvangen en betalen. De meeste aankopen worden betaald per acceptgiro. Ook overschrijving via online bankieren en betaling per creditcard wordt veel gebruikt.

Bronnen: Het Financieele Dagblad & Algemeen Dagblad