Shop till you drop, online!

Webwinkels doen het goed in crisistijd

11 december 2009

Steeds meer consumenten vinden hun weg in online winkelland. Ondernemers met een webwinkel hebben dan ook amper last van de crisis. Sterker nog, hun omzet stijgt alleen maar.

Webwinkels hebben amper last van de recessie. In de eerste drie kwartalen is de omzet verder gegroeid naar een bedrag van 4,1 miljard euro. In vergelijking met dezelfde periode van 2008 is dit een stijging van 20%*.

Zorg voor tevreden klantenMomenteel zijn er in Nederland 11 miljoen actieve internetters. Hiervan heeft 77% ooit een online aankoop gedaan. Het aantal consumenten dat voor het eerst een online aankoop deed, daalde. De groei van de markt moet nu komen uit een toename van het aantal verkopen per consument. Ook het gemiddelde bedrag per bestelling moet omhoog. Zorg dus voor tevreden klanten, lijkt het advies uit deze cijfers.

Het aantal gemiddelde bestellingen steeg in de eerste negen maanden naar 3,9 bestellingen per klant. De gemiddelde uitgave van een online shopper steeg met bijna 13% naar €429,-. De verwachting is dat de jaaromzet van de thuiswinkelmarkt richting de 6 miljard euro zal gaan.

Nieuwe initiatieven

Thuiswinkelen is dan misschien wel helemaal ingeburgerd, het gezellige aspect van 'echt' winkelen ontbreekt nog online. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Op winkelspotter.nl kun je bijvoorbeeld al slenteren door de winkelstraten van Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Maastricht en Utrecht.

Online successen

In onze rubriek 'Ondernemer in beeld' kun je het verhaal lezen van Fleur Kriegsman, een 17-jarige onderneemster die de webwinkel Hip voor de Heb opzette. Heb jij ook een webwinkel? We zijn benieuwd of het met jouw zaak ook zo goed gaat. Laat het hieronder weten, of stuur een mailtje naar de redactie.

*Cijfers: Thuiswinkel.org