Hoe hou ik mijn Twitterpagina overzichtelijk?

Hoe gebruik ik lijsten?

27 augustus 2012

Twitter is een handige netwerktool, ook voor ondernemers. Maar als je meer dan honderd mensen volgt, is het overzicht al snel zoek. Door lijsten te gebruiken, kun je wel het overzicht houden over al je contacten.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

Door bij twitter de 'list' functie te gebruiken, kun je (groepen) mensen gemakkelijker en efficiënter volgen. Door je contacten op te delen en ze in verschillende lijsten te plaatsen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Kies bijvoorbeeld voor een lijst 'nieuws', 'klanten', 'concurrenten', etc. 

Wat heb ik aan een lijst?

Met een lijst kun je een groep Twitteraars samenvoegen. Het handige van lijsten is dat je iemand niet per se hoeft te volgen om hem of haar in een lijst te stoppen. Zo kan je dus zelf bepalen wanneer je updates wil van mensen of instanties zonder dat je dagelijks tweets van ze ontvangt. Een paar voorbeelden:

1. Stel, je hebt een bedrijf met dertig werknemers, die ook actief zijn op twitter. Als je niet op de hoogte gehouden wil worden van hun privéleven , kun je ze in een lijst 'collega's' zetten. Je hoeft ze dus niet te 'followen'.

2. Bepaalde instanties die interessant zijn voor jouw bedrijf (zoals MKB-Nederland of andere branche-organisaties) kun je in een lijst zetten zodat je alle belangrijke informatie bij elkaar hebt. 

3. Tweets over gebeurtenissen of events die voor jou slechts één keer per jaar interessant zijn, kun je bundelen in een lijst. Zo wordt je account niet vervuild met dagelijkse updates die voor jou op dat moment niet relevant zijn.

Hoe maak je een lijst aan in Twitter?

Op de Twitterpagina vind je in de rechterkolom van het menu het woord 'lists'. Om een nieuwe lijst aan te maken, klik je op de link 'new list'. Je kunt de naam van de lijst zelf bepalen. Ook bepaal je zelf of je een lijst privé wilt houden zodat je die alleen zelf kunt bekijken, of dat je een lijst openbaar wilt maken. Publieke lijsten kunnen ook door anderen gevolgd worden. Ook kun je zelf openbare lijsten van andere twitteraars volgen.

Als je een lijst hebt aangemaakt, kun je mensen toevoegen aan deze lijst. Dit doe je door in je contactenlijst op de persoon die je toe wilt voegen te klikken, en dan de lijst te selecteren waaraan je deze persoon wilt toevoegen. Je kunt op dit moment maximaal twintig lijsten maken en per lijst vijfhonderd mensen toevoegen.

In het rechtermenu vind je de lijsten die je hebt toegevoegd. Ook zijn daar de lijsten zichtbaar die je volgt van anderen. De tweets van de mensen uit je lijst zijn nog steeds te zien op je algemene pagina. In de lijsten zijn de tweets geordend.