Bereik meer klanten met affiliate marketing

Extra geld verdienen met je website

affiliate-marketing-online-marketing

Als je met internetmarketing aan de slag gaat, bestaat er een legio aan online marketingkanalen waarmee je potentiële klanten kunt bereiken. Een daarvan is affiliate marketing. Wat is het precies en hoe kun je er geld mee verdienen?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online marketingkanaal waarbij 2 partijen zijn betrokken:

  • Adverteerder

  • Publisher(s) / Affiliate(s)

Het is een vorm van online marketing waarbij beide partijen profiteren van bepaalde acties die voortkomen uit advertenties. Affiliate marketing werkt dus 2 kanten op. Een actie hoeft trouwens niet per se een verkoop van een product te zijn. Andere veelvoorkomende acties zijn:

  • Download whitepaper

  • Download brochure

  • Aanvragen offerte

  • Inschrijven nieuwsbrief

Hoe werkt affiliate marketing voor een adverteerder?

Als adverteerder kun je meer potentiële klanten bereiken door je producten of diensten aan te bieden via andere websites (publishers/ affiliates). Deze ‘publiceren’ jouw advertenties op hun eigen website.

Klikt iemand op je advertentie? Dan wordt hij doorgestuurd naar jouw website. Als dit vervolgens leidt tot een vooraf afgesproken actie, dan pikt de publisher (en eventueel het affiliate netwerk) een graantje mee. Oftewel, die ontvangt een beloning voor het aandeel in de actie; bijvoorbeeld een klein percentage van de verkoopprijs. Hierbij geldt het principe van ‘no cure, no pay’. Je betaalt dus pas als een publisher daadwerkelijk bijdraagt aan de actie.

Het werkt dus anders dan bij search engine advertising (SEA): daar betaal je namelijk wél direct als iemand op je advertentie klikt.

Voorbeeld affiliate marketing adverteerderszijde

Stel: je bent eigenaar van een kledingwebshop. Dan kun je met affiliate marketing advertenties van je producten tonen op andere websites. Bijvoorbeeld via advertentiebanners met productafbeeldingen of hyperlinks in blogs.

Je kunt interessante websites zelf benaderen of gebruik maken van een affiliate netwerk dat alles faciliteert. Bij zo’n affiliate netwerk zijn een heleboel affiliate websites aangesloten. Naast een groot bereik heeft zo’n netwerk meer voordelen. Zo registreert een affiliate netwerk de bezoekers die doorklikken, transacties én wordt de facturatie en uitbetaling van commissie geregeld. Dat scheelt je een hoop werk.

Bekende affiliate netwerken voor adverteerders in Nederland zijn:

  • Daisycon

  • Awin

  • Partnerize

  • TradeTracker

Wat is affiliate marketing vanuit de publisher?

Je kunt het verhaal ook omdraaien en juist geld verdienen door andere websites een handje te helpen met transacties. In dat geval ben jij degene die advertenties toont op je website(s), blog of social mediaprofiel en kun je bijdragen aan een website-actie. Je ontvangt dan commissie als er een succesvolle actie plaatsvindt.

Voor sommige websites is affiliate marketing zelfs ‘core business’. Het hoofddoel van deze websites is dus zoveel mogelijk bezoekers trekken die interesse hebben in bepaalde producten of diensten om deze vervolgens door te sturen naar relevante websites. Vaak investeren deze affiliate websites flink in search engine optimization (SEO) om zo goed mogelijk vindbaar te zijn op belangrijke zoektermen.

Stappenplan: geld verdienen met affiliate marketing als adverteerder

Affiliate marketing kan een waardevol online marketingkanaal zijn en een flinke boost geven aan bepaalde website-acties. Om het succesvol in te zetten, moet je wel goed nadenken over een aantal zaken. We helpen je met een stappenplan.

1. Wat is je doel?

Wat wil je bereiken met affiliate marketing, welke website actie wil je boosten? Bijvoorbeeld extra verkoop van producten of diensten die je aanbiedt of misschien wel een whitepaper download.

2. Commissie berekenen

Bereken welk percentage (commissie) een publisher/affiliate netwerk ontvangt bij een succesvolle actie en zorg dat er genoeg winst overblijft. In het geval van een whitepaper, brochure of offerte download kun je zelf een waarde hangen aan de actie en op basis daarvan een berekening maken.

3. Verplaats jezelf in de publisher

Waarom zijn jouw advertenties interessant om te tonen? Je kunt adverteren aantrekkelijk maken door een relatief hoge commissie te bieden. Ook helpt het als publishers de kans op website acties hoog inschatten. Bijvoorbeeld door een groot productaanbod te voeren op een professionele, goed gestylede website.  

4. Check welke concurrenten zijn aangesloten bij een affiliate netwerk

Twijfel je als adverteerder over affiliate marketing? Check dan eens of er concurrenten zijn die dit online marketingkanaal inzetten. Via de Google Chrome plugin Affilitizer controleer je eenvoudig of concurrenten zijn aangesloten bij een affiliate netwerk.

Geld verdienen met affiliate marketing: no cure no pay

Affiliate marketing is dankzij het ‘no cure no pay-verdienmodel’ een prima online marketingkanaal om uit te proberen. Levert het niets extra op? Dan kost het je ook niets. En dat gevaar bestaat wel bij andere vormen van online adverteren, zoals SEA (Google Ads, Bings Ads). Richt je deze advertentieplatformen niet goed in? Dan kun je jezelf enorm op kosten jagen.

Wettelijke regels affiliate marketing

Ga je affiliate marketing inzetten? Houd dan ook rekening met wettelijke regels. Vanaf mei 2022 gelden nieuwe regels met betrekking tot kortingen, reviews, ‘gratis’ online diensten en vergelijkingssites. De bedoeling hiervan is klanten beter te beschermen. Ook gelden er vanaf 1 juli 2022 nieuwe reclameregels. Zie hiervoor meer op de site van de Stichting Reclame Code.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.