Waarom een webshop beginnen?

Een bedrijf op internet maakt je afzetmarkt groter
Je wilt een winkel beginnen of je bestaande winkel uitbreiden? Denk aan een webshop. Met een bedrijf op internet is je afzetmarkt veel groter en de kosten zijn relatief laag. Lees alles dat je moet weten en regelen voor je aan een webshop begint.

Eigenlijk zou je gek zijn om als ondernemer met uitbreidingsplannen níet voor een webshop te kiezen. Het online winkelen is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Ondanks de economische crisis steeg de omzet van verkopen via internet in 2011 tot 9 miljard euro, blijkt uit de Markt Monitor van belangenvereniging Thuiswinkel.org. Dat onderzoek bevat meer klinkende cijfers: 

• bijna 78 miljoen online bestellingen
• 10,5 miljoen online kopers
• bestellingen: 13% groei ten opzichte van 2010
• kopers: 10% groei ten opzichte van 2010
 
Voor 2012 wordt opnieuw een stijging van de online consumentenbestedingen verwacht, naar een waarde van 9,8 miljard euro.
 
Loont een webshop ook voor mijn product?
Een bloeiende online markt betekent niet automatisch dat internet voor jouw specifieke product een geschikt verkoopkanaal is. Al werkt het voor meer producten dan je misschien denkt. Dat bewijzen bijvoorbeeld Petra de Boevere van www.devuurtoren.nl en Annefrid Imenkamp van www.chocstar.nl. Zij hebben goed lopende webshops met respectievelijk wijn en chocolade. Producten waarvan je verwacht dat mensen ze eerst willen proeven.
 
Twijfel je over jouw product, dan is het verstandig om voor je aan een webshop begint een marktonderzoek uit te voeren. De hierboven genoemde Thuiswinkel Markt Monitor verschaft ook informatie over de markt per branche. Wil je een compleet nieuw product lanceren, dan is zo’n marktonderzoek natuurlijk een must. Huub van de Pol, mede-eigenaar van www.luisterrijk.nl, was de eerste in Nederland met een downloadshop voor luisterboeken. Lees zijn tips voor een goed businessplan.
 
Maar ik heb toch al een website?
Het is natuurlijk prima dat (potentiële) klanten jouw winkel kunnen vinden op internet. Maar een website is feitelijk niet meer dan een digitale etalage. Een soort visuele Gouden Gids. Als je met je site daadwerkelijk je omzet wilt verhogen, is enkel een website eigenlijk alweer achterhaald. De consument van nu is gewend om online te kunnen kopen en wil dat dus ook. Misschien heb je al de ervaring dat mensen bellen met de vraag of ze een product dat ze op je site zien thuisbezorgd kunnen krijgen. Voor een ondernemer als Ernst Wijdeman was dat de aanleiding om naast zijn drie schoenenzaken een webshop te openen. Een webshop is een website, maar dan uitgebreid met een mogelijkheid tot bestellen en betalen.
 
Eigen bedrijf starten
Wat is jouw droom? Wil je graag voor jezelf beginnen? Van weddingplanner tot Schoonheidsspecialiste en van gewichtsconsulent tot jouw eigen restaurant. Dit kan allemaal en is op meerdere manieren mogelijk. Bijvoorbeeld via een cursus of studie
 
Niet vergeten!
Ga je met je webshop voor het eerst ondernemen? Dan ben je verplicht jezelf eerst te registreren bij de Kamer van Koophandel . Ook moet je een BTW nummer moet aanvragen. Meer over de BTW-regels vind je hier.

Dossiers

Aan welke juridische eisen moet mijn webshop voldoen?

Dit zijn de wetten en regels
Om een webshop te starten, heb je een goed bereikbare en gebruiksvriendelijke website nodig, maar met welke wetten en regels krijg je te maken? De...

Hoe trek ik klanten naar mijn webshop?

Zorg voor een hoge ranking
Een fraaie website is nog geen garantie voor een succesvolle online winkel. Je zult ervoor moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw webshop weten...

"Behandel je webshop als aparte winkel"

Interview met Ernst Wijdeman
Ernst Wijdeman runt in Alkmaar drie schoenenwinkels en heeft daarnaast een succesvolle webshop. Wijdeman.nl won twee grote publieksprijzen op rij en...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten