Algemene voorwaarden

Juridisch

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Moet ik als ondernemer algemene voorwaarden opstellen?

Als je als ondernemer producten en/of diensten levert, dan is het handig om alles rond de (ver)koop en levering vast te leggen in je algemene voorwaarden. Vooral als je met meerdere klanten steeds dezelfde afspraken maakt. Maar hoe stel je deze voorwaarden op en waar moeten ze aan voldoen?

11 februari 2022 5 minuten

Wanneer zijn algemene voorwaarden geldig?

Voldoe aan je informatieplicht

De algemene voorwaarden zijn al snel van toepassing op een overeenkomst. Je hoeft ze niet eerst voor te lezen of er met de klant over te onderhandelen. Voorwaarde is wel dat je voldaan hebt aan je informatieplicht.

29 juli 2020 2 minuten

Algemene voorwaarden: grijze lijst

Welke bepalingen liggen op de grens van redelijkheid?

In de wet is vastgesteld dat algemene voorwaarden redelijk moeten zijn. In de grijze lijst zijn voorwaarden opgenomen die op de grens liggen van wat redelijk is. Welke zijn dat?

24 maart 2020 3 minuten

Algemene voorwaarden: zwarte lijst

Welke bepalingen mag je niet opnemen in de algemene voorwaarden?

Als je algemene voorwaarden voor je onderneming opstelt, kun je niet alles wat je wilt erin opnemen. In de wet staat een zwarte lijst met bepalingen die niet in de algemene voorwaarden mogen voorkomen.

19 maart 2020 3 minuten

Hoe stel ik de juiste betalingsvoorwaarden op?

Voorkom betalingsproblemen: maak goede afspraken

Een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je op tijd je geld ontvangt van klanten is door het maken van goede afspraken. Dat begint met heldere betalingsvoorwaarden die worden geaccepteerd door je klant. Hoe bepaal je die voorwaarden en hoe leg je ze vast? Dit wordt in 2 stappen en 3 aanvullende tips uitgelegd.

04 februari 2020 4 minuten

Hoe zorg ik dat mijn algemene voorwaarden gelden?

Verwijs op tijd en op de juiste manier naar je voorwaarden

Algemene voorwaarden kunnen alleen van toepassing zijn als je er (1) op de juiste manier én (2) tijdig naar verwijst. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?

01 februari 2019 3 minuten

Wiens algemene voorwaarden gelden?

Hoe zorg je dat jouw algemene voorwaarden gelden?

Je hebt je eigen algemene voorwaarden en zorgt ervoor dat je klanten en leveranciers een exemplaar ervan hebben gekregen. Maar stel dat ze zelf óók algemene voorwaarden hanteren. Wiens voorwaarden gaan voor?

12 juni 2014 3 minuten