Kill the hackers...

Column John de Waard | Kromme digitale wereld

12 juni 2017

Het is in barre tijden als deze toegestaan om hackers te doden. Althans als het aan de NAVO ligt en als die hackers met hun acties ook doden op hun geweten hebben. Binnenkort is er een NAVO-top gepland waar dit wordt vastgelegd. Een digitale tegenaanval heeft daarbij vooralsnog de voorkeur. Ja hoor. We trekken ten strijde, we laten ons niet (digitaal) kisten. Ha, pak de cybercriminele strijdbijl en hack er op los!

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Cyberoorlog

De NAVO heeft namelijk afgelopen zomer al een rapport laten schrijven met een pleidooi om cybercriminele acties binnen de regels van de internationale oorlogsvoering te laten vallen. Ik begin me nu toch ernstig zorgen te maken over de geestelijke gesteldheid van die ‘knackers’ bij de NAVO. Maar er schijnt dus serieus een ‘Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare’ te bestaan. De schrijvers daarvan hopen overigens dat door staten ingezette hackers geen aanvallen uitvoeren waarbij snel burgerslachtoffers vallen. Zo moet het platleggen van een ziekenhuis of een kerncentrale worden gezien als een aanval op de burgers. Door staten ingezette hackers..??

Wat voor wereld is dit? Er zijn blijkbaar mensen die zich buigen over het probleem wat te doen als hackers een ziekenhuis platleggen. Ze bedenken daarbij niet hoe ze dat ziekenhuis weer op gang krijgen, of hoe ze het kunnen voorkomen, nee, ze bedenken dat het dan best redelijk is om die hacker(s) een kopje kleiner te maken.

En wanneer is er tegenwoordig eigenlijk nog sprake van ‘fysieke’ oorlogsvoering? Als twee Russische Tupulev bommenwerpers ons luchtruim binnendringen zonder zich bekend te maken, zoals onlangs gebeurde? En als we dan toevallig kort daarop een Russische hacker betrappen mogen we hem meteen standrechtelijk executeren? Even vooropgesteld; natuurlijk dat we die hacker ook letterlijk in zijn kraag kunnen pakken. En niet alleen zijn IP-adres hebben gevonden. Of zo.

Digitaal veilig

Als ondernemer weten we natuurlijk wel dat we ons moeten ‘verzekeren’ van veilige digitale communicatie, maar je moet ook vertrouwen hebben in de mensen die het voor je regelen. Zoals ik al eerder in mijn columns heb aangegeven, als mkb’er is het al lastig genoeg om je hoofd boven water te houden, laat staan om je te verdiepen in cybercriminaliteit. Het feit dat er hackers zijn wil niet zeggen dat je geen digitale hulpmiddelen moet inzetten om je bedrijfsprocessen en informatiestrategie in te regelen. Je moet echter wel wat langer nadenken dan die tien minuten die je normaal gebruikt om een beslissing te nemen.

En laten we wel zijn: je laat toch ook je (bedrijfs)auto niet staan omdat er wel eens doden in het verkeer vallen?

Auteur

John de Waard