Waarom berekent mijn incassobureau mij incassoprovisie?

Mijn debiteur moet de incassokosten toch betalen?

29 juli 2020 2 minuten

Als je klant niet betaalt, kun je als schuldeiser een incassopartner zoeken voor de incasso van je facturen. Jouw klant betaalt in principe de incassokosten. Maar in hoeverre kan het je zelf geld kosten?

No cure, no pay?

Veel incassobureaus werken op basis van ‘no cure, no pay’. Dat betekent dat wanneer zij jouw onbetaalde factuur niet kunnen incasseren, ze bij jou geen kosten in rekening brengen. Soms rekent het incassobureau wel een standaardbedrag voor de behandeling van jouw factuur (dossier- en/of administratiekosten). Meer dan € 75,00 is dit meestal niet, maar vraag het incassobureau hiernaar als je de rekening ter incasso aanbiedt.

Wie betaalt de incassokosten?

Het incassobureau berekent een incassoprovisie over de bedragen die zij voor jou incasseert. Dit is een vergoeding voor de verrichte incassowerkzaamheden. Deze provisie (ook wel incassokosten of buitengerechtelijke kosten genoemd) wordt in de meeste gevallen bij jouw klant ingevorderd samen met jouw factuur en de rente. Jouw klant zal het hele bedrag moeten betalen.

Betaalt jouw klant maar een deel van de rekening en blijkt dat de rest niet meer te incasseren is, dan eindigt het werk van het incassobureau. Jij krijgt dan een factuur toegestuurd voor de provisie over het geïnde bedrag. Het incassobureau zal je uiteraard uitleggen waarom zij vindt dat je beter genoegen kunt nemen met de deelbetaling. In dit geval betaal jij dus de provisie.

Deze provisie is wettelijk vastgesteld, zie onderstaande tabel wat de maximale incassokosten zijn.

Bedrag van openstaande rekeningMaximale incassokosten
De eerste € 2.50015%
De volgende € 2.50010%
De volgende € 5.0005%
De volgende € 190.0001%
Boven de € 200.0000,5%

Wie betaalt de BTW?

Over de dienstverlening van een incassobureau wordt BTW berekend. Ben jij BTW-plichtig? Dan mag het incassobureau de BTW niet bij jouw klant incasseren. Jij betaalt de BTW en kunt die weer aftrekken van de BTW die jij zelf aan de fiscus moet betalen. Per saldo betaal je dus niks. Als jij niet BTW-plichtig bent, betaalt jouw klant de BTW aan het incassobureau.

Tot slot nog even dit

Incassobureaus zijn er in alle soorten en maten. Het is daarom belangrijk een bureau te zoeken dat bij je past, maar vooral één dat een werkwijze hanteert waar jij achter staat. Zoek daarom een gerenommeerde incassopartner met een duidelijke positie in de markt. Bespreek de inhoud van de incasso-overeenkomst. Check eventuele algemene voorwaarden en vooral: stel vragen als iets niet duidelijk is.

Whitepaper:
Onbetaalde facturen

Auteur

Connie Maathuis